Κρίσιμους για την Ελλάδα, χαρακτήρισε τους προσεχείς δύο μήνες ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες που παραχώρησε την Παρασκευή.
Όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα πρέπει να τεθούν ισχυρές βάσεις για την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, εκφράζοντας εκ νέου την ανησυχία των κοινοτικών αξιωματούχων για πτώση των ρυθμών της κυβέρνησης ώς τις εκλογές.
Επικαλέστηκε δε την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο όπου επισημάνθηκε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο έως τις εκλογές, με τον έλληνα πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μην χαθεί χρόνος.
Εξάλλου, ο γερμανός αξιωματούχος επικεντρώθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι συζητήσεις για να αποδεσμευτούν και να απορροφηθούν το συντομότερο οι πόροι του ΕΣΠΑ.
Ο Χ. Ράιχενμπαχ υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα νέο εργαλείο για την επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων επενδυτικών έργων το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί το Μάιο, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.
Αναφερόμενος εξάλλου στην έγκριση της συμφωνίας για την ίδρυση του Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες όπως ανέφερε αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.
Η ΕΤΕπ αναλαμβάνει έως τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1.440 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η μόχλευση με τα χρήματα των τραπεζών θα φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στάθηκε την ανάγκη να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα. Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ξένοι και οι έλληνες επενδυτές είναι η γραφειοκρατία, η έλλειψη ρευστότητας και ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει το φορολογικό πλαίσιο και την αγορά εργασίας.
Στο μεταξύ, σαφείς αιχμές για την καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία άφησε το μέλος της τρόικας, Ματίας Μορς, δημοσιοποιώντας την έκθεση της Κομισιόν για το δεύτερο πρόγραμμα. Όπως τόνισε το πρώτο πρόγραμμα δεν ακολουθήθηκε πιστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου