Δευτέρα, Μαΐου 14, 2012

Η ρομποτική στην καθημερινότητα


Η χρήση τους ήταν διαδεδομένη κυρίως σε στρατιωτικές αποστολές. Τα μη επανδρωμένα μίνι ελικόπτερα αποδεικνύουν πλέον την πολλαπλή τους χρησιμότητα και σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας....


Πριν από μερικά χρόνια τα μικροελικόπτερα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά σε αποστολές στρατιωτικού χαρακτήρα. Η εξαιρετική τους ικανότητα να μένουν σταθερά στον αέρα και ο εύκολος χειρισμός τους τα έκαναν έναν εξαιρετικό σύμμαχο στην υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας των μικρών, μη επανδρωμένων ελικοπτέρων τα καθιστά πλέον εξαιρετικά χρήσιμα σε πολλές εκφάνσεις και εργασίες της καθημερινότητας. Μπορούν να ανακαλύψουν τεχνικά σφάλματα σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με τη βοήθεια θερμικής κάμερας, να ελέγξουν εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και γέφυρες. Καθιστούν ευκολότατη τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο σε κινηματογραφικές παραγωγές και όχι μόνο. Τέτοια ελικόπτερα έχουν επιστρατευθεί για να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης των πιγκουίνων στην Ανταρκτική, ενώ στο μεταξύ χρησιμοποιούνται από αγρότες στην Ελβετία για να εντοπίζουν στο χωράφι την πιθανή παρουσία ζώων που μπορεί να κινδυνεύσουν από τις λεπίδες της θεριζοαλωνιστικής μηχανής.

Εντυπωσιακές δυνατότητες

Ερευνητές της Ανώτατης Ελβετικής Πολυτεχνικής Σχολής στη Ζυρίχη (ETH) κατόρθωσαν στο μεταξύ να κατασκευάσουν μικρά ιπτάμενα ρομπότ που μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και χωρίς GPS ή σύστημα τηλεχειρισμού, αλλά αυτόνομα με τη βοήθεια ενός ενσωματωμένου μικροϋπολογιστή.

Οι επισκέπτες της πρόσφατης Βιομηχανικής Έκθεσης του Ανοβέρου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις πολλαπλές δυνατότητες ορισμένων μίνι ελικοπτέρων. Είδαν για παράδειγμα ιπτάμενα ρομπότ να παίζουν τέννις, άλλα να κινούνται ακολουθώντας κάποιο μουσικό ρυθμό και κάποια που υπάκουαν αυστηρά στις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού σαν μαριονέτες.

«Η πρόκληση είναι πάνω απ’ όλα να κρατηθούν τα ιπτάμενα ρομπότ σταθερά στον αέρα και να βρεθεί ο κατάλληλος αλγόριθμος ελέγχου έτσι ώστε τα ελικόπτερα να κάνουν αυτό που θέλουμε να δούμε» εξηγεί ο Φάμπιαν Μίλερ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα «ιπτάμενων βοηθητικών συσκευών» της ETH.

Παρά τη θεαματική τεχνολογική τους εξέλιξη, τα ιπτάμενα ρομπότ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη επιτυχώς για ελέγχους σε περιοχές καταστροφών με υψηλή ακτινοβολία, όπως η Φουκουσίμα μετά την περσινή πυρηνική καταστροφή. Η ραδιενεργή ακτινοβολία Γ είναι εξαιρετικά επιβλαβής για τα ρομπότ. Υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στις συσκευές μέτρησης και τα ηλεκτρονικά τους κυκλώματα, να καταστρέψουν αποθηκευμένα δεδομένα, ακόμη και να τα θέσουν πλήρως εκτός λειτουργίας.

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου