Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2012

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 20ΗΜΕΡΟ «Τρέχει» με 2 € η αμόλυβδη


Η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται σήμερα στα 1,736 ευρώ με τη μέγιστη τιμή στα νησιά των Κυκλάδων να πλησιάζει τα 2 ευρώ


Ανοδικό ράλι καταγράφει η τιμή της βενζίνης το τελευταίο εικοσαήμερο και ενώ είχε προηγηθεί η πτώση στα τέλη Ιουνίου, βάζοντας και πάλι φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών.

Η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται σήμερα στα 1,736 ευρώ με τη μέγιστη τιμή στα νησιά των Κυκλάδων να πλησιάζει τα 2 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, σε 10 νομούς της χώρας η μέγιστη τιμή αμόλυβδης βενζίνης κινείται σε επίπεδα άνω των 1,90 ευρώ, ενώ η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στα νησιά των Κυκλάδων, όπου ξεπερνάει τα 1,98 ευρώ το λίτρο.

Στη Σάμο η ανώτατη τιμή φτάνει τα 1,950 ευρώ, στα Δωδεκάνησα τα 1,929, στον νομό Μαγνησίας τα 1,924, στην Εύβοια τα 1,920, στο νομό Λασιθίου τα 1,919 και σε Ηράκλειο - Αρκαδία τα 1,910.

Παράγοντες της αγοράς πάντως υπογραμμίζουν πως η καλοκαιρινή άνοδος των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι προϊόν εγχώριας κερδοσκοπίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, στο διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 23 Ιουλίου η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί 8,5 λεπτά, ενώ στο ίδιο διάστημα η αύξηση που έχει περάσει στη τιμή αντλίας από τα πρατήρια καυσίμων είναι της τάξης των 7 λεπτών.

Γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πρατηριούχοι έμποροι επιμένουν να συγκρατούν τους τελευταίους μήνες τα περιθώρια κέρδους τους, σε μια προσπάθεια να φρενάρουν την πτώση του τζίρου τους.

Η αύξηση κατά 7,3 λεπτά στην τιμή ανά λίτρο μέσα σε διάστημα 20 ημερών αποδίδεται στις σταθερά υψηλές τιμές του πετρελαίου, που οφείλονται στη διεθνή ανησυχία που προκαλεί η βραδυφλεγής βόμβα του Ιράν και στους φόβους ότι μετά τις αμερικανικές εκλογές θα επιβληθούν και νέα μέτρα κατά του Ιράν.

Διεθνείς τιμές
Σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωθεί περαιτέρω η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ενώ σήμερα το Ιράν συνεχίζει να εξάγει κάποιες ποσότητες πετρελαίου σε χώρες της Ασίας όπως η Ιαπωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διεθνείς τιμές. Παρά, πάντως, το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών από τα διυλιστήρια ταυτίζεται χρονικά με την έναρξη εφαρμογής του εμπάργκο της χώρας μας σε εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν, δεν μοιάζει να σχετίζεται το «ράλι» με την εξέλιξη αυτή.

Μπορεί βέβαια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είχαν αποφασίσει στις 23 Ιανουαρίου να απαγορευτεί άμεσα η σύναψη εμπορικών συμβολαίων για εισαγωγή, αγορά ή μεταφορά ιρανικού αργού ή πετρελαιοειδών, ωστόσο όσες χώρες της ΕΕ είχαν ήδη υπογράψει συμφωνίες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- θα μπορούσαν να τις υλοποιήσουν μέχρι την 1η Ιουλίου.

Κώστας Νάνος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου