Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18, 2013

Πάνω από 3 εκατ. ευρω δεσμεύτηκαν στα τελωνεία το 2012

 Πάνω από 3 εκατ. ευρω δεσμεύτηκαν στα τελωνεία το 2012
 
Στο συνολικό ποσό των 3.373.652,48 ευρώ ανέρχονται τα ρευστά διαθέσιμα που δεσμεύτηκαν από τις τελωνειακές αρχές της χώρας το ενδεκάμηνο του 2012. Από το ποσό αυτό, τα 2.203.680,18 ευρώ εντοπίστηκε σε αλλοδαπούς. Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, σχετικά με την παράνομη διαφυγή αφορολόγητων οικονομικών πόρων προς τρίτες χώρες. Ο υφυπουργός στο έγγραφό του ενημερώνει επίσης ότι «η τελωνειακή υπηρεσία, στα πλαίσια της υποβοήθησης και ενίσχυσης των τελωνειακών ελέγχων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης χρηματικών κεφαλαίων, έχει ήδη προγραμματίσει την εκπαίδευση ειδικών σκύλων ανιχνευτών ρευστών διαθεσίμων».
Προς απάντηση της ερώτησης των βουλευτών, ο κ. Μαυραγάνης διαβιβάζει και παλαιότερο έγγραφο της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο οποίο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι κατά το δεκάμηνο του 2012 οι εκροές με «νόμιμο» τρόπο εμβασμάτων μεταναστών ανήλθαν στο ποσό των 194.018.838 ευρώ.
Στο έγγραφο αυτό που αναφέρεται στις μεθόδους αποστολής χρημάτων μεταναστών στο εξωτερικό επισημαίνεται ότι η εκροή χρημάτων από τη χώρα μας προς τρίτες χώρες αφορά κυρίως Ασιατικές χώρες (Ιράκ, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν κλπ) και Αφρικανικές χώρες.
Οι εκροές γίνονται είτε με τον παράνομο τρόπο (κρυμμένα χρήματα σε φορτηγά, σε αποσκευές κλπ) είτε με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με αποστολές εμβασμάτων μέσω επιχειρήσεων διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων (τύπου Western Union), χωρίς να αποκλείεται και το σύστημα «Hawala».
Η Αρχή αναφέρει ότι για τις περιπτώσεις παράνομης εξαγωγής δεν έχει στοιχεία παρά μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν συλληφθεί από τις τελωνειακές αρχές.
«Το βέβαιο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος εκροών γίνεται με τον «νόμιμο» τρόπο αποστολής εμβασμάτων, που όμως είναι κατακερματισμένα σε μικρά ποσά 300-1.000 ευρώ, έτσι ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των αποστολών και πολύ πιο δυσχερής ο φορολογικός έλεγχος», σημειώνει ο πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης και ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις στις οποίες έχει προβεί η Αρχή, κατά το δεκάμηνο του 2012 οι εκροές αυτές ανέρχονται στο ποσό των 194.018.838 ευρώ.
Ο κ. Νικολούδης αναφέρει πάντως ότι η Αρχή έχει αρχίσει την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου, δεν θα ήταν σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν, αλλά εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη φορολόγηση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που αποστέλλονται στο εξωτερικό και που ενδεχομένως έχουν νόμιμη προέλευση, αλλά δεν έχουν φορολογηθεί.troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου