Αναμφισβήτητα η Κυβέρνηση Καραμανλή, κατά την διάρκεια της πενταετούς θητείας της, έκανε λάθη. Θα μπορούσε ανέτως κάποιος να κάνει λεπτομερή καταγραφή και να αποδώσει ευθύνες. Όμως αυτή η Κυβέρνηση είχε αναλάβει και σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούσαν τόσο στην καθημερινή ζωή των πολιτών όσο και σε εθνικό επίπεδο....
Ωστόσο ο άγρυπνος ξένος παράγοντας δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν μπορούσαν με λίγα λόγια να δεχθούν την υποστολή της αστερόεσσας στο αγαπημένο τους προτεκτοράτο.
Ο Καραμανλής δεν είχε περιθώρια. Και οι Αμερικάνοι επίσης. Η λύση «Βατοπέδι» ήταν μια συνταγή ευκολόπεμπτη. Παπάδες, καλόγεροι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, παρασκήνιο, σκοτεινιές διαδρομές σε υπόγεια του Αγίου Όρους ήταν τα κύρια συστατικά της ιστορίας. Ο αμερικάνος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη πήρε την εντολή. Και η αλήθεια είναι ότι ήταν εύκολο να συνδέσουν τον Εφραίμ με την σχέση Ελλάδας- Ρωσίας. Άλλωστε ο μοναχός ήταν εκ των βασικών συνομιλητών του Πούτιν.
Κάπως έτσι άρχισε η ιστορία με την γνωστή συνέχεια.
Ποια όμως ήταν τα βασικά στοιχεία της «κοινωνικής οικονομίας» εκείνη την περίοδο;
1. Πάνω από 1.350.000 έλληνες συνταξιούχοι εισπράττουν πλέον κάτω από 500 ευρώ. Το 2009 οι συνταξιούχοι κάτω των 500 ευρώ ήταν μόλις 600.000.
2.Οι άνεργοι το 2009 ήταν 460.000. Σήμερα ξεπερνούν το 1.500.000.
3 .Το 2009 οι επιχειρήσεις που έκλειναν δεν ξεπερνούσαν τις 30.000 το χρόνο. Τώρα 90.000!
4. Το 2009 στη ΔΕΗ δεν υπήρχαν απλήρωτοι λογαριασμοί. Τώρα 1.000.000 Έλληνες πάνε για ρύθμιση στη ΔΕΗ!
5. Το 2009 ήταν ένας ο έκτακτος φόρος. Τώρα είναι 9!
6. Το 2009 οι φόροι ακινήτων στο σύνολό τους ήταν κοντά στα 530 εκατομμύρια ενώ τώρα τα 3,2 δισ! Έξι φορές πάνω
7. Οι μισθοί έπεσαν 45% και οι συντάξεις 35%.
8. Τα συσσίτια αυξήθηκαν 82%.
9. Η ανεργία των νέων ήταν 30% τώρα στο 61%!
10. Ο φόρος πετρελαίου εξαπλασιάστηκε από το 2009.
11.Το εφ απάξ κουρεύτηκε άνω του 40%.
12. Οι ληστείες αυξήθηκαν άνω του 30% στην εποχή του μνημονίου.
13. Σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα είναι στο μηδέν.
14. Τότε ουδείς πλήρωνε γονική παροχή.
15. Περίπου 14 ευνοϊκά μέτρα είχαν θεσπισθεί για τους τρίτεκνους.
Φυσικά δεν είναι μόνον αυτά. Όμως τον Μάρτιο του 2009 όταν η κρίση σοβούσε σε παγκόσμιο επίπεδο ο Καραμανλής από του βήματος της Βουλής είχε ζητήσει από τον Παπανδρέου να χαμηλώσει τους τόνους και να συνταχθεί σε μια εθνική προσπάθεια προκειμένου να ληφθούν μέτρα για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες. Τα όσα είχε πει τότε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μείνουν στην ιστορία.
Ο κ. Παπανδρέου είχε ισχυριστεί ότι η κρίση ήταν εφεύρημα του Καραμανλή προκειμένου να δικαιολογήσει την ανάλγητη ασκούμενη πολιτική από τη κυβέρνηση της επαράτου δεξιάς. Ο σοσιαλιστής αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διαμήνυσε στον λαό ότι «λεφτά υπάρχουν» και συνέτριψε στις εκλογές την Νέα Δημοκρατία. Τα όσα ακολούθησαν είναι και αυτά γνωστά.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι όταν ζητούσαν αυξήσεις από την Κυβέρνηση Καραμανλή το έκαναν γιατί απλούστατα δεν γνώριζαν την πραγματική εικόνα της οικονομίας. Ψέματα. Γνώριζαν καλά αφού όλα είχαν περιγραφεί( υπάρχουν τα πρακτικά της Βουλής) με κάθε λεπτομέρεια.
Απλά τότε κανένας δεν ήθελε να ακούσει. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει σήμερα είναι: Θα ξανακάνουμε αυτό το λάθος;
Άρτεμις Παραδείσου
Newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου