Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2013

Στα άκρα η σύγκρουση Σαμαρά- Τρόικας και στο βάθος... εκλογές! (σσ τι γέλιο τρελλο γέλιο)

 Ο πρωθυπουργός έχει έτοιμο ακόμα και το δίλημμα των... εκλογών!
Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η σύγκρουση Σαμαρά με την Τρόικα, με φόντο τα νέα μέτρα, τα οποία ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει πάση θυσία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως στην σημερινή συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, επαναφέρει το "λάθος του πρώτου μνημονίου" περνώντας ξανά το προφίλ του αντιμνημονιακού.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταστήσει σαφές και στον Στουρνάρα πως κατά την επερχόμενη διαπραγμάτευση, το θέμα των μέτρων θα πρέπει να μείνει εκτός «ατζέντας», παρότι ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί επιφυλάξεις.
Η επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου στην ανάγκη αποτροπής των νέων μέτρων σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε τριπλές κάλπες τον προσεχή Μάιο.
Συγκεκριμένα, ως σενάριο διακινείται το εξής:
Με δεδομένο ότι η Αθήνα θα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του χρόνου, τους πρώτους μήνες του 2014 θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει ένα ποσό περί τα 3 με 4 δισ. ευρώ. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα έχουν παραμείνει αναξιοποίητα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της Ε.Ε. στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014 - 2015 χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ε.Ε.
Με αυτό το σκεπτικό ο Σαμαράς θα μπορέσει να προσέλθει στις κάλπες με το σύνθημα «όχι νέο Μνημόνιο, όχι νέα μέτρα», εξέλιξη που θα του δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, επιπροσθέτως, θα μπορεί να επικαλεστεί την έξοδο στις αγορές, αλλά και την αναμενόμενη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε έστω ασθενή ανάκαμψη έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου για επικοινωνιακούς λόγους άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες να κάνει σημαία του ότι «έρχονται το νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα», ώστε όταν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο διαψευστεί στην πράξη, να περάσει στην αντεπίθεση.parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου