Δευτέρα, Οκτωβρίου 21, 2013

Κόντρα τραπεζιτών-Στουρνάρα για τις καταθέσεις




Φόβοι μαζικών εκροών από...φοροφυγάδες αγχώνουν τους τραπεζίτες


Ενδείξεις φυγής καταθέσεων καταγράφονται στις τράπεζες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων για οφειλέτες του Δημοσίου. Αντιλαμβανόμενοι ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, να αποδυναμωσει τις τράπεζες και να διευρύνει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες οι τραπεζίτες ενεργοποιούνται επιχειρώντας να στήσουν αναώματα.
Αν η ρύθμιση για κατάσχεση καταθέσεων αποσυρθεί τότε οι απαιτήσεις της τρόικας θα διογκωθούν και θα ενταθούν, οδηγώντας σε αμφισβήτηση του στόχου των εισπράξεων από φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου.
Όπως όλα δείχνουν η πρωτοβουλια για κατάσχεση καταθέσεων αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι, ενώ καθίσταται σαφές ότι μεγάλο μέρος των μεγαλοκαταθετών είναι και μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.
Σύμφωνα τους τραπεζίτες, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί στον βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει για τα καλά - εκτός από το Δημόσιο- και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου!
Οι τράπεζες καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώνουν παρόμοια αιτήματα, που καταφθάνουν βροχή στα αρμόδια τμήματα, φθάνοντας συνολικά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τις 80.000. Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία, διασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ εάν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου