Τρίτη, Ιανουαρίου 07, 2014

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ..



Μεγάλη σημασία αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στην έρευνα που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα και πρωτίστως στο προσχέδιο πορίσματος...
της επιτροπής που εκτιμάται πως θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη του μηνός, πιθανόν και πιο νωρίς.
Όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, πέρα από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που σε θεσμικό επίπεδο αμφισβητούνται οι κυρίαρχες πολιτικές, δεν αποκλείεται το πόρισμα της «Troika Inquiry Report» να επηρεάσει και αυτές ακόμη τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τριμερούς, αφού θα γίνει εμφανές αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των μνημονίων, προκειμένου να επαναϋπολογιστούν οι λεγόμενοι «πολλαπλασιαστές».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να απολογηθεί στον ελληνικό λαό «πώς και γιατί χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και την εργατική νομοθεσία , εφάρμοσε κατ' εντολήν της τρόικας καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και στη στέρηση κάθε ελπίδας και προοπτικής για τη νεολαία και τον τόπο».
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταφθάνουν στην Αθήνα την Τετάρτη, ωστόσο στην Κουμουνδούρου - παρά τις προσδοκίες - έχουν, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «επίγνωση των συσχετισμών» και στέκονται στην πρόσφατη συνέντευξη του αυστριακού αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και «ελεγκτή της τρόικας» Ότμαρ Κάρας σε εφημερίδα της χώρας του, στην οποία ο τελευταίος υπεραμύνθηκε των μνημονίων.
Είτε η έκθεση «Troika Inquiry Report» επιβεβαιώσει αυτό που εδώ και καιρό «φωνάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι, τα προβλήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι πολλά και δυσεπίλυτα, υπογραμμίζει στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο προϋπολογισμός, όταν θα αποτυπωθούν οριστικά τα αποτελέσματα του 2013 και θα οριοθετηθεί το περίφημο «δημοσιονομικό κενό» του 2014 τον Απρίλιο, θα αναθεωρηθεί. Παράλληλα η κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευτεί το «χρηματοδοτικό κενό» του 2014 και 2015 ύψους 11 δις, το οποίο θα οδηγήσει σε ένα νέο μίνι μνημόνιο, ενώ θα δοκιμαστεί και η πρόβλεψη ότι η οικονομία θα μπει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Ότι δηλαδή από το -4 του 2013 θα περάσουμε στο + 0,8, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Το μείζον όμως θέμα για το 2014 σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, ακούει στο όνομα ασφαλιστικό. Το θέμα εκκρεμεί, οι προθέσεις των δανειστών είναι δεδομένες, το ίδιο όμως είναι και οι αντοχές της κοινωνίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης, καταλήγουν με νόημα.
Πηγή : naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου