Σάββατο, Φεβρουαρίου 22, 2014

Μαριονέτες, γυπαετός ο πωγωνοφόρος, Παναγιά η Ανθρωπινή και άλλες απίστευτες ΜΚΟ



ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΛΙΣΤΕΣ
Απίστευτες ονομασίες που σπανίως υποδηλώνουν κάποια πανθομολογούμενη κοινωνική αναγκαιότητα που χρήζει κρατικής υποστήριξης, παχυλές χρηματοδοτήσεις και τελικά αδιαφανείς τοποθετήσεις των κονδυλίων κρύβει ο...
λαβύρινθος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Το «Εθνος» δημοσιεύει  τρεις σχετικές λίστες. Η πρώτη προέρχεται από το υπ. Εργασίας. Αλλες δύο περιλαμβάνονται σε ισάριθμα πορίσματα που συντάχθηκαν το 2011, το πρώτο από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (με πρωτοβουλία των Τσούρα - Τραγάκη), και η δεύτερη από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη μέσω έρευνας ορκωτών λογιστών.
Μόνο από το υπουργείο Εργασίας από το 2005 έως το 2011 είχαν χρηματοδοτηθεί 707 ΜΚΟ με 39 εκατομμύρια. Κάποιες από τις επιδοτήσεις αυτές επιχειρήθηκε να συνδεθούν με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αρκούσε μάλιστα η δημιουργία μίας και μόνο θέσης εργασίας για να συμμετάσχει η ΜΚΟ στις συγκεκριμένες δράσεις. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Από τις 707 χρηματοδοτηθείσες ΜΚΟ δημιουργήθηκαν μόλις 1.826 θέσεις απασχόλησης.

Μάλιστα υπήρξαν εκτεταμένες καταγγελίες για καθυστερήσεις στην πληρωμή των ατόμων που έμπαιναν στα επιδοτούμενα προγράμματα των ΜΚΟ, καθώς κατεγράφησαν και οργανώσεις με προβλήματα στην ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα...


Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή και μέχρι το 2011 η συντριπτική πλειονότητα των ΜΚO έλαβε ποσά από 25.000 έως 150.000 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για οργανώσεις με γνωστή και αποδεδειγμένη δράση, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις «άσημων» ΜΚΟ ο ρόλος των οποίων, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στις ονομασίες, εγείρει ερωτηματικά για την αναγκαιότητα χρηματοδότησής τους, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης...

Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται η καθιέρωση νέου θεσμικού πλαισίου για το θέμα των χρηματοδοτήσεων από το υπουργείο Εργασίας.

Χωρίς βεβαίως η όποια ονομασία ή τα ποσά στήριξης να συνεπάγονται και κάποια παρατυπία, στον κατάλογο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ΜΚΟ όπως οι «Φίλοι των Ελληνικών Μαριονετών», οι «Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας» και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Το Φλάμπουρο».
Οικολογικές
Οργανώσεις με οικολογικό και περιβαλλοντικό προσανατολισμό είναι κυρίαρχες στη λίστα των ΜΚΟ και σε αρκετές περιπτώσεις η δράση τους έχει τοπικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα ο «Σύλλογος Προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας», το «Κέντρο Μελέτης Λίμνης Βοιβηίδας», το «Σωματείο οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» και ο «Φορέας θερμοκηπιακής τομάτας Σκάλας».

Τέλος στον κατάλογο κυριαρχούν πολιτιστικοί σύλλογοι, μορφωτικοί σύλλογοι, ποδηλατικοί όμιλοι. Επίσης βρίσκουμε τη ΣΠΕΙΡΑ - ΣΠΕΙΡΑ, Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου αλλά και χορωδίες.

Στο πόρισμα τονίζεται πως άνω των 100 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία στις ΜΚΟ, «χωρίς ωστόσο να υπάρχει έλεγχος για το σε ποιες οργανώσεις και με ποια κριτήρια δίνονται αυτά τα χρήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου