Σάββατο, Μαΐου 24, 2014

Ζημιές σε ιστορικό κτίριο της Λήμνου



Το «Γαροφαλλίδειο», παλιός κινηματογράφος που έχει χαρακτηριστεί μνημείο και πρόσφατα είχε εγκριθεί η ανακαίνισή του για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι μεταξύ των κτιρίων που «τραυμάτισε» ο Εγκέλαδος...
Ο δήμαρχος της Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega ανέφερε ότι ο πρώτος απολογισμός δείχνει ότι ζημιές έχουν υποστεί περίπου 15 κτίρια.

Σημείωσε ωστόσο ότι ζημιές έχει υποστεί και το Μουσείο της Μύρινας, στο οποίο εκθέματα έπεσαν από τη δόνηση.

Οι φωτογραφίες που έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα διαδικτυακά ΜΜΕ, δείχνουν ότι οι σημαντικές ζημιές αφορούν κυρίως παλαιά κτίρια.

Αντίστοιχα, πετρόκτιστες περιφράξεις υπέστησαν σημαντικές ζημιές σε κάποια σημεία και υπάρχουν δρόμοι που έχουν πεσμένα υλικά που εμποδίζουν την άνετη διέλευση των οχημάτων. Υπήρξαν και αναφορές για ρωγμές σε σημεία του οδικού δικτύου της Λήμνου.

Νεότερες κατασκευές έχουν και αυτές παρουσιάσει ρωγμές σε κάποιες περιπτώσεις


Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για το ιστορικό «Γαροφαλλίδειο», τον παλιό κινηματογράφο της Λήμνου που βρίσκεται σε φάση επισκευής και αναδιαρρύθμισης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από το πανεπιστήμιο Αιγαίου ως χώρος διδασκαλίας.


Η πρόσοψη του κτιρίου, που έχει χαρακτηριστεί «μνημείο» λόγω του ότι είναι «χαρακτηριστικό δείγμα κτηρίου της μεταπολεμικής περιόδου με σαφείς επιρροές από το Μοντέρνο Κίνημα», παρουσίασε σημαντικές ρωγμές και ο χώρος μπροστά του, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αποκλείστηκε από τις Αρχές για λόγους ασφαλείας.


Δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει στη Λήμνο για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων.

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου