Κυριακή, Αυγούστου 24, 2014

Σχολή δεύτερης επιλογής για 8 στους 10 αριστούχους


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ. ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ

Περισσότεροι από 40.000 υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων από όλες τις...κατηγορίες, αναμένεται να μείνουν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ στις φετινές Πανελλαδικές, ενώ περίπου 8 στους 10 αριστούχους δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή πρώτης προτίμησης.

Στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας θα εισαχθεί μόλις 1 στους 10 από όσους τη δήλωσαν ως πρώτη επιλογή
Η αγωνία για τους περίπου 115.000 υποψηφίους όλων των κατηγοριών που κατέθεσαν φέτος μηχανογραφικό δελτίο, έχει φτάσει στο κατακόρυφο καθώς οι βάσεις εισαγωγής ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα (μεταξύ 26 και 29 Αυγούστου).

Στις φετινές εξετάσεις συμμετείχαν από τα γενικά λύκεια και τα ΕΠΑΛ ομάδα Β΄ 78.284 υποψήφιοι και 16.259 από τα ΕΠΑΛ ομάδα Α΄. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 20.000 απόφοιτοι των δύο τελευταίων ετών, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό και να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων, με την προσδοκία να πλασαριστούν σε καλύτερο τμήμα από αυτό που εισήχθησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το σύνολο των 114.000 υποψηφίων όλων των κατηγοριών διεκδικεί 71.500 θέσεις σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικές Σχολές, την ΑΣΠΑΙΤΕ, σε Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές.

Από το σύνολο των 114.000, περισσότεροι από 40.000 υπολογίζεται ότι θα μείνουν εκτός σχολών Ανώτατης Εκπαίδευσης, με χιλιάδες από αυτούς να αναζητούν την τύχη τους σε ΙΕΚ, κολέγια ή ιδρύματα του εξωτερικού.

Σε περίπου 20.000 αποφοίτους των δύο τελευταίων ετών δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό και να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αξίζει να επισημανθεί ότι τη φετινή χρονιά στην κατηγορία του 10% συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά απόφοιτοι επαγγελματικών λυκείων. Οι περσινοί απόφοιτοι θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ένα καλύτερο τμήμα, με βάση τις περσινές τους βαθμολογίες στα δύο μαθήματα γενικής παιδείας και στα δύο μαθήματα ειδικότητας που εξετάστηκαν.

Περισσότεροι υποψήφιοι
Η συνολική αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, ανεξαρτήτως του εάν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές ή απλά συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό δελτίο, θα αφήσει εκτός τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι στις Πανελλαδικές του 2013 έμειναν εκτός 33.228, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος κατά 7 έως 10 χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, οι καλύτερες επιδόσεις σχεδόν στο σύνολο των μαθημάτων όλων των κατευθύνσεων δημιουργεί αυξημένο ανταγωνισμό, όχι μόνο για τις περιζήτητες σχολές, οι οποίες θα... ζητήσουν περισσότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι, αλλά και για τμήματα μεσαίων βαθμολογιών.

Και αυτό διότι πολλοί αριστούχοι οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε σχολές πρώτης προτίμησης, και προκειμένου να μην αναγκαστούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, θα εισαχθούν σε τμήματα με χαμηλότερα μόρια που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας.

Πάντως, η φετινή ανακοίνωση των βάσεων θα προκαλέσει πολλές ανατροπές, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια χιλιάδες υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, θα μπορέσουν να μετεγγραφούν ελεύθερα σε σχολές κοντά στα σπίτια τους.

Για τους συγκεκριμένους υποψηφίους, αρκεί να εισαχθούν σε ένα ομοειδές επαρχιακό τμήμα το οποίο απαιτεί πολύ λιγότερα μόρια σε σχέση με αυτά των κεντρικών ΑΕΙ-ΤΕΙ, και εν συνεχεία με μία απλή αίτηση θα μπορέσουν να μετεγγραφούν.

Εκτιμήσεις
Αρκετοί αναλυτές που ασχολούνται με τις εκτιμήσεις των βάσεων εισαγωγής επισημαίνουν ότι η σειρά επιλογής των σχολών στο μηχανογραφικό για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών, μπορεί να φέρει εκπλήξεις και ανατροπές σε μία σειρά τμημάτων περιφερειακών ιδρυμάτων.

Ετσι, δεν αποκλείεται να προκύψει δυσανάλογα μεγάλη άνοδος των βάσεων σε κάποια περιφερειακά τμήματα υψηλών και μεσαίων βαθμολογίων, λόγω της αθρόας εισαγωγής τριτέκνων και πολυτέκνων. Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, πάντως, στη συνέχεια θα εγκαταλείψουν το αρχικό τμήμα εισαγωγής μεταπηδώντας σε κάποιο κεντρικό, με αποτέλεσμα την ερήμωση πολλών από αυτά.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου