Δευτέρα, Αυγούστου 25, 2014

Ο Μάνος ήταν πέραν των ιδεολογιών...

...έπαιρνε από όλες τα σωστά και τα συνέθετε...

Ο γιος του συνθέτη έχει στα χέρια του ένα τεράστιο έργο να διαχειριστεί. Μας τονίζει, όμως, ότι ο Χατζιδάκις δεν θεωρούσε τον εαυτό του υπερφυσικό και αναντικατάστατο. Και ...
ότι η μουσική του ζει μέσα στον χρόνο από μόνη της, χωρίς καμιά παρέμβαση από την πολιτεία. Κάτι που και ο ίδιος θα προτιμούσε.
• Εχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο του έργου του Χατζιδάκι; Συνέδραμε οικονομικά κάποιος φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός;
Εχει ψηφιοποιηθεί σχεδόν το 90% της ηχητικής του εργασίας και οι παρτιτούρες του και βρίσκεται προφυλαγμένο σε ικανό βαθμό, για να μην πω απόλυτα. Η πολιτεία, πριν από χρόνια, είχε δώσει ένα ποσό για την ψηφιοποίηση καθώς και εκατομμύρια λόγια υποσχέσεων.
• Καταλαβαίνω ότι δεν περιμένετε και πολλά απ’ αυτήν…
Δεν έχει ούτε τις οικονομικές δυνατότητες, ειδικά αυτήν την περίοδο, αλλά ούτε και την κουλτούρα να φροντίσει τις πολιτιστικές της παρακαταθήκες. Κατ’ αρχάς είναι θεσμός αντιπνευματικός. Η κοινωνία όμως είναι ενεργή, κυρίως οι νέοι, και δεν το λέω επειδή ενδιαφέρονται ακόμα για τον Χατζιδάκι. Η ύπαρξη μιας οργανωμένης πολιτείας, που μεριμνά για τα πολιτιστικά ως το μόνο μέσον προόδου των ανθρώπων, θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και «ύποπτη»… Είναι καλύτερα να λειτουργούν τα πράγματα οργανωμένα-ελεύθερα παρά οργανωμένα-κατευθυνόμενα – με την έννοια της οργανωμένης ελευθερίας που δίνουν η παράδοση και η κουλτούρα, παρ’ όλο που κι αυτές, στην πραγματικότητα, δεν τις έχουμε. Εχουμε όμως τη μυθολογία μιας παράδοσης και μιας κουλτούρας. Είναι λίγο σαν όνειρο. Οπως η ίδια η χώρα. Η υπέροχη Ελλάδα δεν υπάρχει παρά μόνο στα όνειρά μας. Στην καθημερινότητα είναι αντιπαθητική σε πολλούς τομείς, έως και πολύ σκληρή.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου