Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 10, 2014

Πανικός στη βρετανική κυβέρνηση-Κάμερον και πολιτικοί αρχηγοί εκτάκτως στη Σκοτία


Πανικό προκαλεί στην βρετανική κυβέρνηση το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να ενισχύεται. Γι' αυτό και σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και οι...πολιτικοί αρχηγοί, ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών και ο Φιλελεύθερος Νικ Κλέγκ, ταξιδεύουν εκτάκτως αύριο στην Σκοτία για μια εκστρατεία υπέρ του «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση.


Το ταξίδι αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα ο Κάμερον με τον Μίλιμπαντ, ενώ αργότερα ενημερώθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ. Οι πολιτικοί δεν θα ταξιδέψουν μαζί, ούτε θα διεξάγουν κοινή εκστρατεία, όπως διευκρινίζεται από το γραφείο του Μίλιμπαντ.

Ο Ντ. Κάμερον που είχε δεχθεί επικρίσεις επειδή είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Σκοτία την ερχόμενη εβδομάδα και όχι νωρίτερα, καθώς υπήρχε η άποψη ότι η παρουσία του εκεί θα είχε αρνητικό αντίκτυπο- εν τέλει φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη συνειδητοποιώντας ότι υπήρχε ανάγκη για μια δραστική κίνηση και αρνούμενος ότι το εν λόγω ταξίδι ήταν μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που φανερώνει απελπισία, δήλωσε:

«Θα κάνω ό,τι μπορώ. Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν πολλά για τα οποία διαφωνούν οι πολιτικοί ηγέτες διαφωνούν, αλλά υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε με ζέση και αυτό είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειό μας είναι καλύτερα αν παραμείνουμε ενωμένοι. Οπότε αύριο, το σωστό μέρος για να βρισκόμαστε δεν είναι το Γουεστμίνστερ (βουλή) για τις ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, αλλά στην Σκοτία, να ακούσω και να μιλήσω στον κόσμο. Με διαφορετικό τρόπο, ξεχωριστά ο καθένας θα πει γιατί είναι καλύτερο να μείνουμε μαζί. Αλλά ένα πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι όλοι θα πούμε πως ναι μεν η απόφαση ανήκει στο λαό της Σκοτίας, αλλά εμείς θέλουμε να μείνετε (μαζί μας)».

Ο Ντ. Κάμερον με τους Νικ Κλέγκ και Εντ Μίλιμπαντ

Σε μια επίσης συμβολική κίνηση, η σκοτσέζικη σημαία θα κυματίζει στην πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός
Eίχε προηγηθεί η δέσμευση του τέως πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, ότι αν η Σκοτία επιλέξει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα απολαμβάνει σημαντικά αυξημένες εξουσίες.


Σχολιάζοντας την προσφορά εκχώρησης περισσότερων εξουσιών, την οποία υιοθέτησαν τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός της Σκοτίας και υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, Άλεξ Σάλμοντ, έκανε λόγο για «δωροδοκία» και τόνισε ότι αποτελεί «ένα προχειρογραμμένο μη-σχέδιο»:

«Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτε νέο σε αυτό το πακέτο. Πρόκειται για μια επεξεργασία, μια παρουσίαση σε νέο περιτύλιγμα, μια αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος αυτών που μας έλεγαν την άνοιξη», δήλωσε ο Σάλμοντ σε δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.


Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, υπογράμμισε ότι οι υποστηρικτές του «όχι» (στην ανεξαρτησία) έχουν πανικοβληθεί και η εκστρατεία τους καταρρέει:

«Μαζί, ο Ντ. Κάμερον, ο Εντ Μίλιμπαντ και ο Νικ Κλεγκ, είναι οι πολιτικοί του Γουεστμίνστερ που εμπνέουν την λιγότερη εμπιστοσύνη στην ιστορία και συνεπώς η συλλογική τους παρουσία την Σκοτία θα αποτελέσει μια ακόμη μαζική τόνωση για την καμπάνια υπέρ του ''ναι''. Το μήνυμα, αυτής της ασυνήθιστης, αντίδρασης της τελευταίας στιγμής, είναι ότι η ελίτ του Γουεστμίνστερ βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου πανικού, καθώς το έδαφος στην Σκοτία, γυρνά κάτω από τα πόδια τους».

Ο Σάλμοντ εκτίμησε ότι η εκστρατεία αυτή της ύστατης στιγμής των υποστηρικτών του «όχι» δεν θα έχει αποτέλεσμα: «Θα κερδίσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα υπέρ της Σκοτίας», υπογράμμισε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «ναι» και το «όχι» στην ερώτηση για την ανεξαρτησία της Σκοτίας είναι πολύ κοντά σε ποσοστά και μάλιστα το τελευταίο γκάλοπ του YouGov έδινε προβάδισμα 51% στο «ναι» έναντι 49% του «όχι». Αυτό σημαίνει ότι στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται η ετυμηγορία των Σκοτσέζων να είναι: «δεν θέλουμε πια να είμαστε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου».



Δ.Ρ. www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου