Πέμπτη, Οκτωβρίου 16, 2014

Πρώτος νεκρός από Εμπολα στη Γερμανία



Εκρηξη του Εμπολα στη Δ. Αφρική

Μέτρα κατά Εμπολα στο Χίθροου. Επί ποδός πολέμου εναντίον του Εμπολα και το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου όπου ξεκινά η εφαρμογή ειδικών μέτρων για τον εντοπισμό επιβατών που νοσούν από...αιμορραγικό πυρετό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Έμπολα


Σε εννέα χιλιάδες πρόκειται να ανέλθουν τα κρούσματα Εμπολα την εβδομάδα που έρχεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τη γεωγραφική εξάπλωση του λοιμώδους νοσήματος στη Δυτική Αφρική και ειδικότερα στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Οι θάνατοι, από τον Μάρτιο οπότε και αναφέρθηκε ο πρώτος νεκρός από τη νόσο στη Γουινέα, ανέρχονται σε 4.447 από ένα σύνολο 8.914 κρουσμάτων, ανέφερε χθες ο Μπρους Αϊλγουαρντ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού.

Σε κάποιες από τις εστίες της επιδημίας η αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάζει σχετική επιβράδυνση, αλλά η επιδημία έχει πλέον αγγίξει περισσότερες περιοχές, περιφέρειες και δήμους συγκριτικά με αυτούς που είχε πλήξει προ ενός μηνός, ενώ τα κρούσματα εμφανίζουν καθημερινή αύξηση.

Το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές καταγράφεται σχετική επιβράδυνση της αύξησης των κρουσμάτων δεν σημαίνει ότι έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς η κατάσταση, σημείωσε ο Αϊλγουαρντ προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα καταγράφονται από πέντε χιλιάδες έως δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα εβδομαδιαίως. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας, ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων Εμπολα είναι 1,5 φορά υψηλότερος από αυτόν που έχει αναφερθεί στη Γουινέα, διπλάσιος στη Σιέρα Λεόνε και 2,5 φορές υψηλότερος στη Λιβερία. Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι «αν δεν ενισχυθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας, τότε θα πεθάνουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καλέσαν σε ενίσχυση και επιτάχυνση της παροχής βοήθειας προς τα μαστιζόμενα από την επιδημία κράτη, ενώ κοινή ανακοίνωση εξέδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο Ομπάμα ζητώντας ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών καταπολέμησης της νόσου. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στις εστίες της επιδημίας στη Δυτική Αφρική είναι οι τρομακτικές απώλειες που έχουν υποστεί οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ειδικότερα, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι 16 άτομα που εργάζονται για λογαριασμό της έχουν προσβληθεί από τον φονικό ιό και εννέα από αυτούς έχουν καταλήξει.

Νεκρός στη Γερμανία

Επίσης ο 56χρονος εθελοντής υγειονομικός υπάλληλος του ΟΗΕ που είχε διακομιστεί από τη Λιβερία στη Γερμανία, προκειμένου να νοσηλευθεί σε εξειδικευμένο κέντρο, απεβίωσε. Η κλινική της Λειψίας, μία από τις τρεις της χώρας που είχαν παράσχει νοσηλεία σε ασθενείς πάσχοντες από Εμπολα, ανακοίνωσε ότι ο άνδρας κατέληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε το νοσηλευτικό προσωπικό.

AFP, A.P., REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου