Δευτέρα, Νοεμβρίου 30, 2015

Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής: "Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει" (ΦΩΤΟ)


Διαβάστε όσα δήλωσαν Τουσκ, Γιουνκέρ, Μέρκελ, Κάμερον, Ολλάντ και Νταβούτογλου

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας... θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.


Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Την ανάγκη να "κινηθούμε γρήγορα", ώστε να επιτευχθεί η επίλυση της προσφυγικής κρίσης με "αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.


Όπως δήλωσε, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκία εντός του "παρόντος διαπραγματευτικού πλαισίου".

"Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας εξηγώντας πως είναι προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ να βρίσκονται στην ίδια κατέυθυνση με την Τουρκία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ροές των προσφύγων.



Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η συνεργασία με την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη για επικοινωνία και συνεργασία, ενώ έκανε αναφορά και στις "εποικοδομητικές διαβουλεύσεις" που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργο Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν.



"Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων", δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο για την Ευρώπη να διαχειριστεί τη "μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ" μόνη της.



Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής βρισκεται "στη σωστή κατεύθυνση", ενώ εξέφρασε την ελπίδα το σημερινό αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό για όλους.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργος θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών που εμπλέκονται στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθει λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία.



Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

"Η σημερινή Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με αποτελεσματικό και ανθρωπιστικό τρόπο. Η Τουρκία αποτελεί υποψήφιο μέλος της ΕΕ, ως εκ τούτου ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη σχέση αυτή εντός του υφιστάμενου διαπραγματευτικού πλαισίου. Ως Ελλάδα και ως ΕΕ, οφείλουμε να προχωρήσουμε το διάλογο με την Τουρκία, ώστε ο διάλογος αυτός να αποβεί χρήσιμος τόσο για την προσπάθεια να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, όσο και για να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση.

Και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα αυτής της Συνόδου θα είναι για όλους αποδοτικό. Πιστεύω πως αν έχουμε τον ίδιο σκοπό, να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε, μπορούμε να βρούμε τον τρόπο. Ήμουν στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα.



Είχα πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ερντογάν. Ως εκ τούτου, έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα και όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία αλλά πρέπει και να σιγουρευτούμε ότι η Τουρκία, οι τουρκικές αρχές θα κάνουν ό,τι πρέπει για να μειωθούν οι ροές.

Γιατί κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσεις αυτές τις εξαιρετικές ροές. Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη θέση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει ποτέ γνωρίσει η Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα και έχω την πεποίθηση ότι αυτή η Σύνοδος κινείται στη σωστή κατεύθυνση".



Τουσκ: "Ας μην είμαστε αφελείς, δεν λύνεται το θέμα μόνο με την Τουρκία"



"Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι βασικός στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στο ρόλο της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μαζί της, όχι μόνο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα.

Συνεχίζοντας ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και κατέληξε λέγοντας: "Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία".



Γιουνκέρ: "Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας"



Ως "αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας" της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, βλέπει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και εκτιμά ότι η Τουρκία "αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας".

"Με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας", δηλώνει ο κ. Γιουνκέρ και συνεχίζει: "Θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό".

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας γίνεται δεκτή με έντονη κριτική από τους Γερμανούς Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. "Η ελευθερία του Τύπου κλειδώνεται πίσω από κάγκελα. Η σιωπή απέναντι σε αυτή την απο-δημοκρατικοποιήση θα ήταν και για το δικό μας συμφέρον δραματικά επικίνδυνη", προειδοποιεί εκ μέρους των Πρασίνων η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ, ενώ ο αρχηγός της FDP Κρίστιαν Λίντνερ επισημαίνει ότι "χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία ως εταίρο, αλλά ο Ερντογάν δεν επιτρέπεται να το παρερμηνεύσει αυτό ως δικαίωμα στην ασυδοσία".



Μέρκελ: "Χρειάζεται σχέδιο για να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία"



Προσερχόμενη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε:

"Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων, σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση.

Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία.

Η σύνοδος κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας".



Κάμερον: "Η Βρετανία και η ΕΕ θα κρατήσουμε τους συνοριακούς ελέγχους"



"Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη λύση για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, η οποία προφανώς συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία", δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Κάμερον υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων στο τραπέζι θα τεθεί και η Συνθήκη Σένγκεν. Η Βρετανία δεν έχει υπογράψει την εν λόγω συνθήκη. "Η Βρετανία και η ΕΕ θα κρατήσουμε τους συνοριακούς ελέγχους", τόνισε ο κ. Κάμερον.



Ολλάντ: "Η Τουρκία πρέπει να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ"



"Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι προς το συμφέρον όλων", τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολλάντ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

"Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων", ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ.

Ο Φρανσουά Ολλάντ ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.



"Πηγαδάκι" Τσίπρα - Ολλάντ και Αντόνιο Κόστα



Θερμή συνομιλία με τον Αντόνιο Κόστα, Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Σοσιαλιστών - Αριστεράς της Πορτογαλίας, είχε το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και του μετέφερε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα.



Νταβούτογλου: "Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ"



"Ιστορική" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη χώρα του, επισημαίνοντας ότι είναι μια "νέα αρχή για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη".

"Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ", τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. "29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας", πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα, γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι "μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας", τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

"Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ, γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

παραπολιτικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου