Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24, 2015

ΝΔ: Η μάχη για 128.000 «ορφανές» ψήφους...

Τα διλήμματα του δευτέρου γύρου της 10ης Ιανουαρίου θέτουν οι δυο μονομάχοι, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε απευθείας, είτε...
εμμέσως, έχοντας ως στόχο το 31.7%, δηλ. τους περίπου 128.000 ψηφοφόρους που ψήφισαν τους Απόστολο Τζιτζικώστα (20.23% και 82.028 ψήφους) και Άδωνι Γεωργιάδη (11.4%-46.065 ψήφους).

Η απόσταση χωρίζει πλέον και επισήμως τους δυο διεκδικητές της εξουσίας, τον πρώτο Βαγγ. Μεϊμαράκη (σ.σ. συγκέντρωσε το 39.8%, ήτοι 160.823 ψήφους) με τον δεύτερο Κυρ. Μητσοτάκη (σ.σ. συγκέντρωσε 28.5% ήτοι 115.162 ψήφους) είναι περίπου 45.000 ψήφους και γι’ αυτούς θα γίνει μεγάλη μάχη ενόψει της δεύτερης Κυριακής.

Αναμφίβολα, όπως παραδέχονται όλοι, η 10η Ιανουαρίου θα είναι μια τελείως διαφορετική αναμέτρηση και η στρατηγική «πόρτα-πόρτα» θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο για το ποιος θα κερδίσει την αναμέτρηση.

Πλέον υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι και όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή έχουν δικαίωμα ψήφου στο δεύτερο γύρο. Άρα η προσέγγιση των ψηφοφόρων είναι πιο εύκολη και διευκολύνεται ο προεκλογικός αγώνας των δυο υποψηφίων στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την πρώτη θέση.

Στη σκιά της διήμερης καθυστέρησης που ήταν ένα πλήγμα μετά την υψηλή συμμετοχή, υπήρξε μεγάλη μάχη στο παρασκήνιο έως τη στιγμή που θα ανακοινωνόταν το επίσημο αποτέλεσμα, μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα της Τρίτης, και αφού στη Βουλή η Ν.Δ. εμφανίστηκε τριχοτομημένη έναντι του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πολλαπλά τα ερωτήματα που τέθηκαν για την πολύωρη καθυστέρηση, με το πιο κεντρικό που κυριαρχούσε ήταν ότι ενδεχομένως να υπήρχε αναντιστοιχία ηλεκτρονικών και έντυπων αποτελεσμάτων. Το γεγονός ότι δεν ετέθη δημόσια θέμα και δεν αμφισβητήθηκε το αποτέλεσμα αποδυνάμωσε τη σχετική συζήτηση και μείνανε επισήμως στην οργανωτική αδυναμία όλοι, αν και στο παρασκήνιο υπήρχε μεγάλη συζήτηση για το εάν διεξαγόταν μάχη για το ποσοστό και τη διαφορά.

Πλέον όλοι στρέφονται στις συμμαχίες του δεύτερου γύρου, καθώς αυτές αλλά και η συμμετοχή θα κρίνουν εν πολλοίς και το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα υπάρξει μια σύντομη ανάπαυλα λόγω των εορταστικών ημερών, πιθανότατα έως την Κυριακή και από Δευτέρα θα ξεκινήσει με ένταση η μάχη, καθώς θα δοθεί η ύστατη προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα, αφού θα απομένουν μόλις δυο εβδομάδες.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης αισθάνεται πιο σίγουρος λένε οι συνεργάτες του και ήδη οι υποστηρικτές του κατακρίνουν τον Κυρ. Μητσοτάκη για «νεοφιλελευθερισμό» και «θατσερισμό», ενώ υπάρχει και η στήριξη του Κώστα Καραμανλή.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ο Β. Μεϊμαράκης περιέγραψε το δικό του όραμα για τη Νέα Δημοκρατία με ευθεία αναφορά στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Πάμε στις 10 Ιανουαρίου να κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις» ανέφερε ο κ. Μεϊμαρακης και σημείωσε πως θέλει «μια Νέα Δημοκρατία που βάζει πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον. Μια Νέα Δημοκρατία με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Ο Βορίδης φωτογραφίζει Κυριάκο

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί παρωχημένη και άλλου αιώνα τη συζήτηση περί διαχωρισμού «καραμανλικών» και «μητσοτακικών» και προσδοκά ότι θα ανατρέψει την διαφορά, ενώ σιγά-σιγά θα έχει και τη στήριξη αρκετών υποστηρικτών του Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος φαίνεται να επιλέγει, μέχρι στιγμής, την ουδετερότητα, αν και σιωπηλά ενδέχεται να προκρίνει τον δεύτερο.

Η χθεσινή παρέμβαση του περιφερειάρχη όμως και η αναφορά του περί αντιξοοτήτων που προκάλεσαν πλήγμα στην υποψηφιότητά του ήταν καρφί για τον Κώστα Καραμανλή και τους καραμανλικούς, όπως έλεγαν από το περιβάλλον του.

Ηδη ο εκ των υποστηρικτών Τζιτζικώστα , Μάκης Βορίδης άνοιξε λίγο τα χαρτιά του και «φωτογράφισε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέτοντας τρία κριτήρια για την ψήφο του
να ανανεωθεί το κόμμα ριζοσπαστικά
να αντιμετωπίσει την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς
και να ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

thetoc.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου