Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2015

Δείπνα & ραντεβού μέσα στις γιορτές...

Kανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις υποδείξεις των...

δυο υποψηφίων που κατέλαβαν την τρίτη και την τέταρτη θέση.
Ερωτηματικό παραμένει ακόμα η στάση του Απόστολου Τζιτζικώστα έναντι των δυο μονομάχων της 10ης Ιανουαρίου, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δυο διεκδικητές του «γαλάζιου θρόνου» ερίζουν για το 31% των ψήφων που συγκέντρωσαν ο 38χρονος περιφερειάρχης και ο Άδωνις Γεωργιάδης που όμως δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Kανείς όμως δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι σε αυτό τον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις υποδείξεις των δυο υποψηφίων που κατέλαβαν την τρίτη και την τέταρτη θέση.

Άρα, κανείς δεν μπορεί να κάνει απλά προσθέσεις των ποσοστών, ανάλογα τι θα προτείνει ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Αδ. Γεωργιάδης. Εξάλλου, είναι σίγουρο, ότι στο δεύτερο γύρο η συμμετοχή θα είναι πολύ μικρότερη από την εντυπωσιακή, για την εποχή και την κατάσταση της Ν.Δ., συμμετοχή των 400.000 ψηφοφόρων.

Ο Αδ. Γεωργιάδης στηρίζει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος τον ευχαρίστησε και μίλησε με θετικά λόγια, δίνοντας όμως την αφορμή στον Βαγγ. Μεϊμαράκη να περάσει στην αντεπίθεση, μετά την επίθεση του δεύτερου στο πρόσωπό του και να τους δείξει στην κομματική και κοινωνική βάση της Ν.Δ. ως τους δυο πιο φανατικούς υποστηρικτές του μνημονίου.

Η ταύτιση Γεωργιάδη-Μητσοτάκη προκαλεί πολλές συζητήσεις, αλλά μεγαλύτερη ένταση προκαλεί και η σίγουρη στήριξη που θα δώσει και ο Μάκης Βορίδης που επιβεβαιώνει στην πράξη ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την δεξιά τάση.

Πολλοί λένε ότι αυτός ο πολιτικός εναγκαλισμός του Κυρ. Μητσοτάκη με τη σκληρή δεξιά τάση ενδέχεται να του κάνει ζημιά, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα πυρά των καραμανλικών ότι ο ίδιος είναι μια νεοφιλελεύθερη επιλογή. Μάλιστα και ο ίδιος ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είπε δημόσια και θα το λέει συνεχώς, ότι οι Αδ. Γεωργιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης (σ.σ. του υπενθυμίζει την απόλυση των καθαριστριών) ήταν φανατικοί υποστηρικτές του μνημονίου και ο συνυποψήφιός του ήθελε με ένταση να ψηφίσει η Ν.Δ. το τρίτο μνημόνιο.

Αυτή η κόντρα των δυο διεκδικητών της ηγεσίας που έχει πλέον και ιδεολογικό υπόβαθρο, καθώς αναδεικνύει την σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων, κάτι που αποδεικνύεται από τα ποσοστά που έλαβαν σε διάφορες περιοχές. Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης πήγε καλά σε περιοχές με υψηλή ανεργία, δυτικά προάστια στην Αθήνα και αγροτικές περιοχές, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισε υψηλά ποσοστά στις πιο αστικές περιοχές.

Σε αυτό το σκηνικό άγνωστο είναι τι θα πράξει ο Απ. Τζιτζικώστας που προ ημερών είχε σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με μια ομάδα στενών συνεργατών και βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο Μ. Βορίδης, η Άννα Ασημακοπούλου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Σίμος Κεδίκογλου και ο Νότης Μηταράκης, χωρίς όμως να αποφασίσουν ενιαία στάση.

Αν και Μ. Βορίδης και Αννα Ασημακοπούλου είναι υπέρ της στήριξης Κυρ. Μητσοτάκη και άλλοι να κινηθεί παραταξιακά, χωρίς να παίρνει θέση, ο Απ. Τζιτζικώστας φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε ψήφο κατά συνείδηση.

Εξάλλου, ο Απ. Τζιτζικώστας γνωρίζει καλά ότι είναι περιφερειάρχης σε μια περιοχή όπου το καραμανλικό στοιχείο που κυριαρχεί στηρίζει με ένταση τον Βαγγ. Μεϊμαράκη. Άρα και όσοι καραμανλικοί τον στήριξαν στον πρώτο γύρο, λογικά τώρα δεν θα θελήσουν να τα…σπάσουν με το καραμανλικό σύστημα, ειδικά δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιπεριφερειάρχες και άλλα στελέχη. Δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι ο Απ. Τζιτζικώστας δεν έχει συμφέρον να έρθει σε κόντρα με το καραμανλικό στρατόπεδο, αφού μόνο κερδισμένος μπορεί να είναι στο μέλλον.

Πάντως αυτό το 31% της δεξιάς κυρίως τάσης, λέγεται ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. και πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθούν τάσεις, ενώ και ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ο Τάκης Μπαλτάκος το είπε ευθέως: εάν δεν το υπολογίσουν, έρχεται η ώρα για νέο καθαρό δεξιό κόμμα.
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου