Σάββατο, Φεβρουαρίου 13, 2016

Επαναφέρουν τα περί αποχώρησης του ΔΝΤ…

…μετά τη «βόμβα» Τόμσεν…

Το άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείο του Δ.Ν.Τ, γνωστού και μη εξαιρετέου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, δεν έπεσε ως κεραυνός εν...

αιθρία στην Αθήνα. Ήταν όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην εδώ και καιρό ταραγμένη σχέση των δύο πλευρών, όμως, ταυτόχρονα, είναι και το γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στην επανεξέταση των θέσεων της.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Τόμσεν ζητάει από την ελληνική πλευρά νέα μέτρα ύψος 9 δις ευρώ, με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου όχι απλά δεν συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αντίθετα, στο τραπέζι επανέρχονται οι σκέψεις για την κατάθεση αιτήματος προς τους άλλους τρεις Θεσμούς, ώστε να αποχωρήσει το Δ.Ν.Τ από το υπάρχον πρόγραμμα.

Στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού, εκτιμούν πως το Ταμείο βάζει σκοπίμως τρικλοποδιές στην πορεία προς την αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, η αποχώρηση του από το πρόγραμμα θα φάνταζε πλέον ιδανική.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν πως αυτή την στιγμή διεξάγεται ένα υπόγειο μπρα ντε φερ μεταξύ των Θεσμών σχετικά με την πορεία και την κατάληξη του ελληνικού προγράμματος. Υποστηρίζουν, πως η κάθε πλευρά έχει τα δικά της συμφέροντα, που όμως οδηγούν τις συζητήσεις σε αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση ψάχνει σανίδα σωτηρίας από την Κομισιόν, που εμφανίζεται σταθερά ως πιο κοντινός σύμμαχος των ελληνικών θέσεων, μιας και επιθυμεί να διώξει μια και καλή τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη.

Μόνο τυχαία δεν θεωρείται η παρέμβαση της εκπροσώπου του ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, η οποία και ξεκαθάρισε πως από η χώρα μας πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πάντα στην βάση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και με φόντο το κρίσιμο διήμερο 18-19 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, συναντώντας τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Newpost




Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου