Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2016

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο...

Πλήθος αντιδράσεων.
Έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ...
Πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην...
εκτόξευση αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.



Ο πύραυλος όπως φάνηκε από τα κινεζικά σύνορα


Δείτε πώς το CNN διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση της εκτόξευσης




Έκτακτη σύγκληση του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη μετά την εκτόξευση του πυραύλου δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου "δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο -ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο- συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.

Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Πλήθος αντιδράσεων

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ενώ σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε υπογραμμίστηκε ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας. Η εκτόξευση είναι "εντελώς απαράδεκτη", δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για μια "καθαρή παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε τη Β. Κορέα να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μπαν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εκτόξευση σήμερα.


Και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την εκτόξευση και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο. "Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση", υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου