Τρίτη, Μαΐου 31, 2016

Σε "ηλεκτρονικό" έρανο προχωράει το ΠΑΣΟΚ για να "βγουν" τα έξοδα του μήνα


"Ξέμειναν" από ευρώ στη Χαριλάου Τρικούπη


του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ αναγκάζει την ηγεσία του να προχωρήσει σε... ηλεκτρονικό έρανο, προκειμένου να διασφαλίσει την κάλυψη των εξόδων μέσα από τις εισφορές «συντροφικής» αλληλεγγύης των μελών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την εβδομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη πραγματοποιήθηκαν μυστικές συσκέψεις μεταξύ των έμπιστων συνεργατών της Φώφης Γεννηματά και του γενικού διευθυντή του κόμματος, Νίκου Σαλαγιάννη, με βασικό αντικείμενο τη διαχείριση των οικονομικών και την αναζήτηση άλλων τρόπων απόκτησης ρευστότητας, καθώς η δεύτερη δόση της κρατικής χρηματοδότησης δεν έχει καταβληθεί ακόμη.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν δύο πρωτοβουλίες: Η πρώτη σχετίζεται με την αποστολή SMS προς όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, με το οποίο θα καλούνται να προσφέρουν τον οβολό τους σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό. Στη δεύτερη εξετάζεται η ίδια η κ. Γεννηματά να τεθεί επικεφαλής στην καμπάνια «Σώστε το ΠΑΣΟΚ από τη χρεοκοπία», με προσωπική επιστολή προς τα μέλη του κόμματος για να συμβάλουν στη βελτίωση των οικονομικών της Χαριλάου Τρικούπη. Με βάση το μητρώο μελών και φίλων, όπως αυτό συντάχθηκε κατά την τελευταία εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 άτομα παραμένουν ενεργά στις οργανώσεις του κόμματος. Σύμφωνα με το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου, έστω και οι 50.000 από αυτούς να δίνουν κάθε μήνα από 1 ευρώ μπορεί να συγκεντρώνεται κάθε φορά ένα σεβαστό ποσό για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα, μαζί με το μισθολογικό κόστος.

Ο δημοσιονομικός «κόφτης» στα έξοδα του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στα συγκριτικά στοιχεία που έχει στα χέρια του ο κ. Σαλαγιάννης. Το ΠΑΣΟΚ το 2011 πλήρωνε 253 υπαλλήλους και σήμερα μόλις 33 και αυτούς με έναντι και εκ περιτροπής απασχόληση.

Το ενοίκιο για τα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους κόστιζε μαζί με το πάρκινγκ 76.000 ευρώ τον μήνα. Με την αναγκαστική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη πριν από περίπου δύο χρόνια το ενοίκιο μειώθηκε σταδιακά από τα 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ πριν από έναν χρόνο και στα 3.000 ευρώ σήμερα. Σημαντικές εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα και με πάρα πολλούς παλαιούς προμηθευτές. Ορισμένοι εξ αυτών, που την εποχή των παχιών αγελάδων έκαναν χρυσές δουλειές με τη Χαριλάου Τρικούπη, αναγκάστηκαν στο τέλος να προχωρήσουν σε επώδυνους διακανονισμούς, ενώ κάποιοι άλλοι, που απείλησαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, πληρώθηκαν με το ίδιο νόμισμα, καθώς ο Ν. Σαλαγιάννης διεμήνυσε ότι θα ξεσκονίσει παλαιότερες συμβάσεις, καταφανώς υπέρ των συμφερόντων τους.

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ έχουν πυροδοτήσει και εσωτερικές γκρίνιες, καθώς μερίδιο από την κρατική χρηματοδότηση που έχει λαμβάνειν κάθε φορά η Χαριλάου Τρικούπη διεκδικούν και οι εκλογικοί συνεταίροι που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δηλαδή, η ΔΗΜ.ΑΡ. του Θανάση Θεοχαρόπουλου και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία του Γ. Τούντα. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις πιέσεις που δέχονται κάθε φορά από τις ηγεσίες των συνεργαζόμενων κομμάτων και κινήσεων προκειμένου να τους καταβληθεί αναλογικά το μερίδιό τους και αυτό διότι όλο το σύστημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ως σημείο αναφοράς το ΠΑΣΟΚ. Οι υπάλληλοι του κόμματος είναι αυτοί που βγάζουν τη δουλειά για λογαριασμό όλων, ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται και, φυσικά, σε περιφερειακό επίπεδο μόνο οι οργανώσεις του Κινήματος λειτουργούν, έστω και υποτυπωδώς, διευκολύνοντας κάθε φορά όλα τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που πραγματοποιούν περιοδείες εκτός Αθηνών.

«Οχι» από Σαλαγιάννη σε τραπεζικό δάνειο

Στις εσωτερικές συζητήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη έπεσε και η ιδέα το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί σε πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να του χορηγηθεί δάνειο, από τη στιγμή που καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης της κρατικής επιχορήγησης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός διευθυντής και υπεύθυνος για τα οικονομικά του Κινήματος, Νίκος Σαλαγιάννης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποβάλει τέτοιο αίτημα, πολύ περισσότερο να βάλει την υπογραφή του σε νέο δάνειο, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του. Ακόμα μία ιδέα που απορρίφθηκε επειδή διαπιστώθηκε απροθυμία εξαρχής ήταν να αυξηθεί το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του ταμείου του κόμματος από τη μηνιαία αποζημίωση των βουλευτών και των ευρωβουλευτών. Δηλαδή, από το 15% της αποζημίωσής τους που προσφέρουν κάθε μήνα στα ταμεία της Χαριλάου Τρικούπη να επιβαρυνθούν με ένα ποσοστό της τάξεως του 30%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου