Τρίτη, Μαΐου 31, 2016

Ντόρα Μπακογιάννη: Το "come back" της πρώην υπουργού Εξωτερικών


Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει δράση


του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά από τους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. (και όχι μόνο) η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσει εσχάτως σε όλα τα επίπεδα... η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός έχει βγει μπροστά σε όλες τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες των τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμα το Ασφαλιστικό και το Πολυνομοσχέδιο. «Πέραν των αρμόδιων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι παρεμβάσεις της ήταν οι πλέον καταλυτικές, αφού επί της ουσίας αποτύπωναν ακριβώς τις απόψεις του κόμματος», συνομολογούν έμπειροι «γαλάζιοι» κοινοβουλευτικοί.

Την ίδια στιγμή, η συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της Ν.Δ. ξεκίνησε «μπαράζ» εμφανίσεων στα media, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν θα καταφέρετε να εισπράξετε τους νέους φόρους που βάζετε», είχε πει στην τοποθέτησή της στη Βουλή το περασμένο Σαββατοκύριακο η κ. Μπακογιάννη, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την πρόθεση της Συγγρού να επικεντρώσει την τακτική της στην αδυναμία είσπραξης των νέας κοπής μνημονιακών φόρων και στις συνέπειες αυτής της κατάστασης στην ούτως ή άλλως προβληματική οικονομική δραστηριότητα.

Η ίδια πρωταγωνίστησε και στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας από τη Ν.Δ. σχετικά με την απόρριψη των προβλέψεων για τη λειτουργία του λεγόμενου Υπερταμείου για τη διαχείριση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. «Οταν άνοιξα το νομοσχέδιο τρόμαξα. Δεσμεύεται από τους ξένους για 99 χρόνια το σύνολο της υπέργειας και υπόγειας περιουσίας της χώρας, χωρίς δημοκρατικό έλεγχο. Αυτό Ελλην βουλευτής δεν μπορεί να το ψηφίσει. Στερείτε την αναπτυξιακή πολιτική από οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση της χώρας. Αλλο οι αποκρατικοποιήσεις, άλλο η δέσμευση της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Η παράμετρος, ωστόσο, που έχει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζει τους τελευταίους μήνες η βουλευτής της Α’ Αθήνας έχει να κάνει με τη δράση και τη συμμετοχή της στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα πίσω από τις κλειστές «γαλάζιες» πόρτες, με φόντο τον καθορισμό της κομματικής γραμμής στα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας.

Ενδεικτικά είναι όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του «συντονιστικού» της Ν.Δ. στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη, όπου και αποφασίστηκε η στάση που θα κρατούσε η παράταξη στην ψηφοφορία για το Πολυνομοσχέδιο. Με δεδομένες τις διαρροές των ημερών που προηγήθηκαν, κορυφαία στελέχη του κόμματος από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Κ. Μητσοτάκης) «φλέρταραν» σοβαρά με την ιδέα της υπερψήφισης συγκεκριμένων διατάξεων («κόκκινα» δάνεια, αποκρατικοποιήσεις κ.ά.), που συμβάδιζαν με την παραδοσιακή πολιτική λογική και φιλελεύθερη ιδεολογία του κόμματος.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και η κ. Μπακογιάννη διεμήνυσαν πως η Ν.Δ. δεν ήταν δυνατό να ψηφίσει τα επίμαχα μέτρα, με την τελική απόφαση να είναι ομόφωνη. «Η τοποθέτηση της Ντόρας ήταν η πλέον δυναμική και αυστηρή κατά των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κορυφαίος «γαλάζιος» συντονιστής, αναφερόμενος σε όσα διημείφθησαν κατά την εν λόγω συνεδρίαση.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η πρώην υπουργός θα εξακολουθήσει σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης (τόσο στη Βουλή όσο και στα μέσα ενημέρωσης), αφού κατά κοινή ομολογία η εμπειρία της είναι πολύτιμη. «Σε αυτή τη φάση είναι μετρημένοι στα δάχτυλα εκείνοι που μπορούν να δώσουν ισχυρό στίγμα. Για αυτό και δεν ήταν δυνατόν η Ντόρα να παραμείνει εκτός νυμφώνος», υπογραμμίζουν οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, εκτός από τα παραπάνω, η Ντόρα Μπακογιάννη δραστηριοποιείται και στο εσωκομματικό μέτωπο, αφού οι παραδοσιακά αγαστές σχέσεις της με το σύστημα Καραμανλή μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στην κάλυψη της ψυχικής απόστασης που χωρίζει τους ακραιφνείς «καραμανλικούς» με την ηγετική ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, παρά την άμεση εμπλοκή της στον καθορισμό της αντιπολιτευτικής γραμμής της Ν.Δ., η πρώην υπουργός διατηρεί ζωντανούς τους διαχρονικούς διαύλους επικοινωνίας που έχει με στελέχη όπως ο Β. Μεϊμαράκης, ο Ν. Κακλαμάνης και ο Γ. Πλακιωτάκης.

«Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συγκλίνει με όλους, αυτή είναι η Ντόρα», επισημαίνουν συνομιλητές της «ψηλής». Σύμφωνα, δε, με τους ίδιους κύκλους, τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων απαντούν και στο ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν Ντόρα-Κυριάκος, κρατώντας τα προσχήματα και προσπερνώντας εξωγενείς παράγοντες.

Ο ρόλος της στην Ευρώπη

Πέραν των εσωτερικών ζητημάτων της Ν.Δ., η άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συνιστά εξισορροπητικό παράγοντα και στο εξωτερικό, και δη στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ως γνωστόν διαθέτει ισχυρές επαφές και ερείσματα. Η παράμετρος αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς τις συνεχώς αυξανόμενες δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ. περί «χαλαρής» αντιμετώπισης της κυβέρνησης από τους εταίρους, οι οποίες, όπως είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία, γίνονταν έως έναν βαθμό και με την ανοχή της Συγγρού.

«Ως αντιπολίτευση επιβαλλόταν και μια μομφή προς τους δανειστές, ώστε να ακυρωθεί και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν είμαστε οι εκπρόσωποί τους. Ως εκ τούτου, χρειαζόταν να κινούνται κάποιοι και προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να υπάρχει ισορροπία και να μην επαναληφθούν φαινόμενα απαξίωσης της Ν.Δ. από τους Ευρωπαίους, όπως έγινε επί Σαμαρά», ξεκαθαρίζουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου