Δευτέρα, Μαΐου 30, 2016

Που θα χτιστεί το πρώτο κινεζικό σχολείο στην Ελλάδα;


Tη δημιουργία κινέζικου σχολείου αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κarfitsa», ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli.

Συγκεκριμένα, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία ....να γνωρίσει την «ανανεωμένη» China Town της πόλης, έπειτα και από την πρόσφατη ανάπλαση της περιοχής. Ο πρέσβης είχε επισκεφθεί ξανά την περιοχή για πρώτη φορά πριν από δυο χρόνια, όπου τότε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης του είχε εξομολογηθεί την ιδέα του, δηλαδή να διαμόρφωση την περιοχή σε μια θεσσαλονικιώτικη China Town.

«Τους έδωσε την ευκαιρία και την δυνατότητα να κάνουν ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις για την Κίνα και να παρουσιάσουν την κινέζικη κουλτούρα», είπε ο πρέσβης αναφερόμενος στον πρόσφατο εορτασμό της πρωτοχρονιάς της Κίνας, για τον έλευση της χρονιάς του πιθήκου, στην οδό Αισώπου. Επιπλέον, ο πρέσβης αποκάλυψε στην εφημερίδα μας για το σχέδιο της κινεζικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, να χτίσουν το πρώτο κινέζικο σχολείο, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αποτελεί το πρώτο και το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Xiaoli, είναι σκέψη της κοινότητας των ομοεθνών του που μένουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και μέσα από αυτή την προσπάθεια θα μπορέσουν οι Κινέζοι να συνεχίσουν την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα τους μέσα από την εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας, ενώ παράλληλα αυτό θα βοηθήσει τόσο τον ελληνικό όσο και τον κινέζικο πολιτισμό να έρθουν πιο κοντά.

Επιπροσθέτως, σε κατ” ιδίαν συνάντηση που είχε η εφημερίδα με τον πρόεδρο της ένωσης Κινέζων Ελλάδας, Li FengPing, όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας του σχολείου μας επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχει αυτή η ιδέα και προς το παρόν βρίσκεται στη φάση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων, για το σημείο που θα χτιστεί. «Είναι εφικτό αυτό το σχέδιο και αποτελεί ένα όραμα για εμάς. ¨Έχουμε και άλλα οράματα, αλλά προτεραιότητα μας είναι το σχολείο», θεωρώντας ότι εφόσον πραγματοποιηθεί αυτό το «όνειρο» θα είναι η αρχή για την υλοποίηση και άλλων οραμάτων που έχουν ως κοινότητα δήλωσε με αισιοδοξία ο πρόεδρος. Παρ” όλα αυτά, ξεκαθάρισε ότι ο μόνος λόγος που μπορεί να αργοπορούν οι διαδικασίες επίτευξης του έργου είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Η τοποθεσία, όπου θα πάρει σάρκα και οστά η ιδέα αυτή, δεν έχει ακόμα επιλεγεί καθότι θα χρειαστεί να γίνει μια σειρά από συζητήσεις ανάμεσα στην κοινότητα των Κινέζων και με τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους άλλους αρμόδιους φορείς. Ο κ. FengPing, αστειευόμενος, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικός, τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει για την ολοκλήρωση του έργου γράφει «το συντομότερο».

Παρ” όλα αυτά, αν και η λειτουργία του σχολείου δεν ξέρει κανείς πότε θα ξεκινήσει, ο πρόεδρος της ένωσης ξεκαθάρισε ότι οι πόρτες θα είναι ανοιχτές όχι μόνο για τα μικρά κινεζόπουλα και τους 2.200 Κινέζους που διαμένουν στην πόλη, αλλά και για τους Έλληνες, κάθε ηλικίας, οι οποίοι θα θέλουν να μάθουν την κινέζικη γλώσσα και την κουλτούρα της ασιατικής χώρας.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να συνεχιστεί η ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών, όπως γίνεται από το 1998, από τότε δηλαδή που άρχισαν να έρχονται στην πόλη οι Κινέζοι, όπως είπε ο πρόεδρος της ένωση τους. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα όταν τον περασμένο Φεβρουάριο γιόρτασαν την κινέζικη πρωτοχρονιά στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός Ελλήνων και αυτό ήταν κάτι το οποίο του ενθάρρυνε εξήγησε ο κ. FengPing και θα καθιερώσουν τον εορτασμό κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο ίδρυσης κινέζικου σχολείου θα αποδείξει από την πλευρά των Κινέζων ότι δεν ισχύει ο χαρακτηρισμός που τους αποδίδουν ως «κλειστή κοινότητα» και θα αποτάξουν την όποια εσωστρέφεια. Άλλωστε πέρα από την φιλία που έχουν αναπτύξει Κινέζοι και Έλληνες, ο κ. FengPing μας είπε ότι πολλοί συμπατριώτες του που ανήκουν στους καταστηματάρχες της περιοχής έχουν προσλάβει Έλληνες για υπάλληλους, καθότι γνωρίζουν ότι η εύρεση εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι δύσκολη και με αυτό τον τρόπο θέλουν να βοηθήσουν τους Έλληνες.

Ούτως η άλλως, η κινέζικη αγορά της πόλης αποτελεί τον επίγειο οικονομικό παράδεισο για αρκετούς πολίτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να βρουν οτιδήποτε θέλουν σε πολύ χαμηλές τιμές, συγκριτικά με αυτές του κέντρου. Επιπλέον, ο ίδιος στην ερώτηση μας «εάν ισχύει ότι το χρήμα των Κινέζων κάνει κύκλο μόνο σε δικά τους μαγαζιά» εκείνος θέλησε να το διαψεύσει. Όπως υπογράμμισε, δεν γίνεται να κάνουν κάτι τέτοιο, γιατί «και σε ταβέρνες πάμε, βγαίνουμε σε μαγαζιά του κέντρου το Σαββατοκύριακο, ακόμη και από μαγαζιά της Τσιμισκή ψωνίζουμε».

Της Φιλίππας Βλαστού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου