Κυριακή, Μαΐου 22, 2016

Και οι εννέα ήταν υπέροχες...

Ταινίες που κέρδισαν Χρυσό Φοίνικα...

Την Κυριακή 22 Μαΐου, ολοκληρώνεται το 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και μία από τις είκοσι (20) ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, θα τιμηθεί...
με την ύψιστη διάκριση του Φεστιβάλ, τον Χρυσό Φοίνικα. Στο σημερινό μας αφιέρωμα, επιχειρούμε ένα ταξίδι σε χαρακτηριστικές και αγαπημένες ταινίες, οι οποίες τιμήθηκαν με τον Χρυσό Φοίνικα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Από το φιλμ «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μέχρι την περσινή νικήτρια ταινία, «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ.

Το Βραβείο του Χρυσού Φοίνικα (Palme d'or) θεσπίστηκε το 1955 και αποτελεί το υψηλότερο βραβείο που απονέμεται σε ταινίες που διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ των Καννών. Παρουσιάστηκε το 1955 από την οργανωτική επιτροπή. Ενώ από το 1939 ως το 1954, το σημαντικότερο βραβείο είχε την ονομασία: Γκραν Πρι του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών - «Grand Prix du Festival International du Film».

Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής είναι ο Αυστραλός σκηνοθέτης των ταινιών «Mad Max» Τζορτζ Μίλερ. Ο Μίλερ - του οποίου η ταινία «Mad Max: Ο δρόμος της Οργής» είχε σηκώσει πέρσι την αυλαία στις Κάννες - θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα, καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία της διοργάνωσης. Οι είκοσι (20) ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, είναι οι εξής:
Toni Erdman, Μάρεν Άντε
Julieta, Πέδρο Αλμοδόβαρ
Personal Shopper, Ολιβιέ Ασάγιας
American Honey, Άντρεα Άρνολντ
The Unknown Girl, Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν
It's Only the End of the World, Ξαβιέ Ντολάν
Slack Bay, Μπρούνο Ντιμόντ
Paterson, Τζιμ Τζάρμους
Rester Vertical, Αλέν Ζιροντί
Aquarius, Κλέμπερ Μεντόνκα Φίλο
From the Land of the Moon, Νικόλ Γκαρσία
I, Daniel Blake, Κεν Λόουτς
Ma'Rosa, Μπριγιάντε Μεντόσα
Bacalaureat, Κριστιάν Μουντζίου
Loving, Τζεφ Νίκολς
Agassi, Παρκ Τσαν-Γουκ
The Last Face, Σον Πεν
Sieranevada, Κρίστι Πούιου
Elle, Πολ Φερχόφεν
The Neon Demon, Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν

Πριν μάθουμε όμως ποια θα είναι η ταινία που θα βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, γυρνάμε τον χρόνο πίσω και επιχειρούμε ένα ταξίδι σε χαρακτηριστικές και αγαπημένες ταινίες, οι οποίες τιμήθηκαν με τον Χρυσό Φοίνικα τα τελευταία είκοσι χρόνια: από το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μέχρι τη «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν και το «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Ρούσσου ΕΔΩ

tvxs.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου