Σάββατο, Αυγούστου 27, 2016

Η Ιταλία θρηνεί σήμερα τα 284 θύματα των φονικών Ρίχτερ


Ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν υπευθύνων για την κατάρρευση τόσων κτηρίων

Δημοσία δαπάνη οι πρώτες 40 κηδείες παρουσία του Ιταλού προέδρου - Άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των αγνοουμένων - Πάνω από 380 οι τραυματίες, 40 σε σοβαρή κατάσταση

Ημέρα πένθους η σημερινή για την Ιταλία καθώς θα διεξαχθούν δημοσία δαπάν....
η οι κηδείες των πρώτων 40 εκ των συνολικά 284, μέχρι στιγμής, θυμάτων του φονικού σεισμού των 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη χώρα πριν από μερικές ημέρες.

Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους, οι σημαίες θα είναι μεσίστειες, ενώ το παρών στις κηδείες θα δώσει και ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. O Ματαρέλα πριν την τελετή που θα πραγματοποιηθεί σε ένα γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο, επισκέφθηκε το Αματρίτσε για να ευχαριστήσει τα σωστικά συνεργεία που δίνουν μάχη με το χρόνο αναζητώντας τυχόν επιζώντες.

Μάλιστα ο Ιταλός πρόεδρος κινήθηκε μόνο στα περίχωρα του Αματρίτσε καθώς δεν είναι ακόμα ασφαλές να κινείται κανείς στο εσωτερικό της μεσαιωνικής πόλης.

Ο Ιταλός πρόεδρος στο Αματρίτσε



Το τελευταίο αντίο θα ειπωθεί σε κλειστό γυμναστήριο



Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 380 τραυματίες, 40 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα συνεχίζεται, με μειωμένες ελπίδες, η αναζήτηση για τον εντοπισμό τυχών επιζώντων.

Όπως, πάντως, δηλώνει ο δήμαρχος του Αματρίτσε Σέρτζιο Πιρότζι, του χωριού που κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από τον χάρτη, «θα χρειαστεί ένα θαύμα» για να εντοπιστεί κάποιος ζωντανός τέσσερα 24ωρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Αν και ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι ξεκάθαρος ο Πιρότζι υποστηρίζει ότι μόνο στο Αματρίτσε εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

Το έργο των διασωστών αλλά και τη ζωή όσων επέζησαν που καλούνται να διαχειριστούν μια καινούργια ζωή δυσκολεύουν οι συνεχείς μετασεισμοί που έχουν φτάσει τους 1.332 - με μεγαλύτερο αυτό των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - από τα ξημερώματα της Τετάρτης και τον κύριο σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το Αματρίτσε έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το χάρτη



Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού 293 ιστορικά κτήρια στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη από τον σεισμό έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστρεφεί ολοσχερώς.

Ήδη πάντως η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διεξαγωγή έρευνας για να εντοπιστούν τυχόν υπεύθυνοι για τις εκτεταμένες ζημιές στη σκιά της αποκάλυψης του περιοδικού Espresso το οποίο αποκάλυψε ότι η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο Αματρίτσε γνώριζε τους κινδύνου που διέτρεχε η περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Στα έγγραφα που αποκαλύπτει το περιοδικό γίνεται λόγος για κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες «κυρίως στα μικρά χωριά και στο κέντρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους χωρίς διαπλατύνσεις».

Οι σεισμόπληκτοι δεν μπορούν να πιστέψουν την καταστροφή που τους βρήκε



Ο Ρέντσι, ωστόσο, χαρακτήρισε «παράλογα» όσα λέγονται ότι η Ιταλία θα μπορούσε εύκολα να κατασκευάσει προστατευμένα από τον σεισμό κτήρια. Είναι δύσκολο να φανταστείς ότι αυτή η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί απλά με τη χρήση διαφορετικής τεχνολογίας κατασκευής κτηρίων. Μιλάμε για πόλεις μεσαιωνικής εποχής» ανέφερε σε δηλώσεις του την Παρασκευή.

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι θα απαιτούνταν 90 δισ. ευρώ για την ενίσχυση όλων των ιστορικών κτηρίων στη χώρα αν και επισημαίνεται ότι εξίσου αποτελεσματικά θα μπορούσαν να αποδειχθούν έργα βελτίωσης.


Μετά τον σεισμό, πρωτοβουλίες αναλήφθησαν στις τέσσερις γωνιές της χώρας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους πληγέντες.

Στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού ή της Caritas, τα παιχνίδια που έχουν συγκεντρωθεί είναι παρά πολλά για τα παιδιά των πληγέντων περιοχών. Επίσης, γεμάτα από εθελοντές αιμοδότες είναι τα κέντρα που δέχονται δωρεά αίματος.

Σε ένδειξης τιμής, περίπου 700 εστιάτορες σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό πρόσθεσαν ήδη στα μενού τους τα σπαγγέτι 'αλ΄αματριτσιάνα", μια σπεσιαλιτέ του Αματρίτσε, της πλέον πληγείσας κοινότητας από τον σεισμό, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει αυτό το Σαββατοκύριακο το 50ο φεστιβάλ αυτού του παραδοσιακού πιάτου.

Το 2009, ένας άλλος σεισμός είχε αφήσει πίσω του περισσότερους από 300 νεκρούς στην Λ' Ακουίλα, σε απόσταση περίπου 50 χλμ, η οποία τότε ήταν μια πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου