Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2016

Το τεφτέρι του Αλέξη Τσίπρα...

Κινήσεις κατευνασμού ενόψει ανασχηματισμού...

Στην παρούσα φάση συμβαίνει το εξής περίεργο: στελέχη και συνεργάτες της κυβέρνησης ρωτούν τους δημοσιογράφους τι θα συμβεί με τον ανασχηματισμό. Κανονικά θα έπρεπε να...
συμβαίνει το αντίστροφο.

Αυτή η «δυσαρμονία» δείχνει -μεταξύ άλλων- ότι οι όποιες σκέψεις για την «πιπεράτη» ουσία του ανασχηματισμού, για την αλλαγή σε επίπεδο προσώπων δηλαδή, βρίσκονται περιορισμένες στο μυαλό του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραδεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν σε ιδιωτικές συζητήσεις με δημοσιογράφους μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει, ωστόσο κρατά τα χαρτιά του κλειστά.

Ο ανασχηματισμός θα γίνει πιθανότατα μετά την αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι και το προσεχές Σάββατο.

Αρα η όποια ανακοίνωση αλλαγών αναμένεται να έλθει (αν έλθει) μετά τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Εξετάζεται να αλλάξει η δομή των υπουργείων τα οποία έχουν χαρτοφυλάκιο που αφορά την ανάπτυξη.

Διατυπώνεται δηλαδή η σκέψη στο Μαξίμου να συνενωθούν διάφορα υπουργεία υπό τη σκέπη ενός μεγάλου «υπερυπουργείου».

Πληροφορίες έφεραν τον Νίκο Παππά να ενδιαφέρεται για τη θέση του επικεφαλής, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να επιθυμεί να παραμείνει ο υπουργός Επικρατείας στο πόστο του στο Μαξίμου.

Ακούστηκε επίσης το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος όμως δεν έχει πρότερη υπουργική εμπειρία. Δεν αποκλείεται επίσης το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας να υπαχθεί στη νέα δομή και ο Πάνος Σκουρλέτης να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν φαίνεται, όμως, να εντάσσεται στο διευρυμένο αυτό χαρτοφυλάκιο, καθώς η εμπειρία από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αποδείχτηκε προβληματική.

Το πιθανότερο είναι να παραμείνει ο Θοδωρής Δρίτσας, ωστόσο «ακούγεται» ότι δεν αποκλείεται να τον διαδεχτεί ο Γιώργος Σταθάκης. Κάτι που όμως, σύμφωνα με άλλους, δεν φαίνεται πιθανό, καθώς ο σημερινός υπουργός Οικονομίας έχει οικογενειακή επιχειρηματική ανάμιξη στον χώρο.

Αμετακίνητο το Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών εκείνοι που δεν αναμένεται να μετακινηθούν είναι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα εξαρτηθεί η παραμονή του Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Τόσκας δεν φαίνεται να μετακινούνται από τις θέσεις τους στα υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, όπως και ο Ανδρέας Ξανθός από το υπουργείο Υγείας και ο Νίκος Φίλης από το υπουργείο Παιδείας. Το τελευταίο ενδέχεται να ενισχυθεί από τον βουλευτή Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Γιάννης Μουζάλας πιθανόν να αναβαθμιστεί, αν αποσπαστεί το χαρτοφυλάκιό του και σχηματιστεί αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «κυκλοφορούν» το ονόματα των βουλευτών Σταύρου Αραχωβίτη και Θόδωρου Παραστατίδη.

Ερώτημα παραμένει το αν θα αξιοποιηθεί πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, που έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι φέρουν τον Φώτη Κουβέλη ή κάποιον συνοδοιπόρο του να «φλερτάρει» με μια επιτελική θέση στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο για το ίδιο πόστο φέρεται να ενδιαφέρεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος -που ούτως ή άλλως ανεπισήμως έχει χριστεί υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των κυβερνητικών προτάσεων επί του συγκεκριμένου θέματος-, τον οποίο στο υπουργείο Εργασίας ενδέχεται να διαδεχτεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε εκτενείς αλλαγές.

Για το υπουργείο Πολιτισμού, εάν απομακρυνθεί ο Αριστείδης Μπαλτάς, «ακούγονται» ο Δημήτρης Σεβαστάκης ή ο Κώστας Δουζίνας...


Κινήσεις κατευνασμού ενόψει ανασχηματισμού...


Τη στιγμή που ο ανασχηματισμός φαίνεται πως είναι ζήτημα λίγων μόλις ημερών, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε  να ρίξει τους τόνους, κυρίως με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Η μυστική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ως στόχο να… ελαφρύνει το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», ενώ και χθες, σε ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ, διεμήνυσε ότι δεν πρέπει να αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για «ψίχουλα».

Για τη συνάντηση Τσίπρα - Σκουρλέτη, κυβερνητική πηγή επεσήμαινε ότι «τερματίζεται, έτσι, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί δήθεν ρήξης στις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού».

Μετά το τετ α τετ στο Μαξίμου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «είναι φανερό ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης. Είμαι απόλυτα πεισμένος πως αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει τη δράση μας είναι η συλλογικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα και ο επαγγελματισμός με την έννοια της τεκμηριωμένης ανάλυσης της πραγματικότητας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων. Όλα αυτά, για μας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κοινή μας κουλτούρα».

Ο Πάνος Σκουρλέτης κατέληξε λέγοντας: «Είναι επίσης γνωστό πως στο κόμμα μας έχουμε κατακτήσει την κουλτούρα του διαλόγου. Στο τελευταίο συνέδριό μας βγήκαμε με μια πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Με αυτά το όπλα πορευόμαστε φιλοδοξώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας».

Δρίτσας: Όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, μήνυμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων έστειλε χθες και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος υπενθυμίζεται πως ανήκει στην ομάδα των «53». «Δεν συμφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι στο ιδεολογικό, πολιτικό, στρατηγικό και αναπτυξιακό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεχθήκαμε τον συμβιβασμό για αυτές τις ήδη εννέα ιδιωτικοποιήσεις που η διαδικασία τους είχε ήδη ξεκινήσει όταν υπογράφηκε η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού. Αυτό ήταν το σημείο συμβιβασμού στις ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης North 98.0.

Μάλιστα, ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για ιδιωτικοποιήσεις «με όρους αποικίας». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δεν δεσμευτήκαμε ότι θα τις κάνουμε με όρους αποικίας αλλά με τους αξιοπρεπέστερους όρους ως προς τον ελληνικό λαό».

Πάντως, αργότερα από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Ναυτιλίας έστρεψε τα πυρά του κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι αυτά έχουν την ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν και ήταν αποικιοκρατικού χαρακτήρα.

«Πράγματι, υπήρχαν σχεδιασμοί για ιδιωτικοποιήσεις με αποικιακή νοοτροπία, “πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή” από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε: «Η δική μας κυβέρνηση αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δεσμεύτηκε από την περυσινή συμφωνία να κάνει τις εννέα και βάλαμε ένα σχέδιο όλη η κυβέρνηση, όχι μεμονωμένα κάποιος υπουργός, να τις κάνουμε με το μέγιστο δυνατό κοινωνικό και δημόσιο όφελος. Το πετύχαμε σε πολλές περιπτώσεις»...
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου