Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2016

Ζάκυνθος: Μυστήριο με τον θάνατο της 41χρονης - Η περίεργη νάρκωση και τα φάρμακα


Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ για δεύτερη ημέρα στο νησί

Έφθασε στην Ζάκυνθο η σορός της 41χρονης

Γιατί οι ειδικοί μιλούν για υψηλή ηπατοξικότητα - Τώρα λένε ότι δεν υπήρξε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη
Συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων .....(ΚΕΕΛΠΝΟ) να αναζητούν κομμάτια του μοιραίου παζλ στο νοσοκομείο Ζακύνθου, που οδήγησε στον θάνατο μιας 41χρονης λόγω πολλαπλής ανεπάρκειας οργάνων.

Έχοντας αποκλείσει ουσιαστικά όλα τα σενάρια για ενδονοσοκομειακό μικρόβιο και της λοίμωξης εξαιτίας αυτού, οι ειδικοί εστιάζουν πλέον στην υψηλή ηπατοτοξικότητα που όπως έγινε γνωστό είχαν εκδηλώσει άλλοι τέσσερις ασθενείς το προηγούμενο διάστημα στο νοσοκομείο Ζακύνθου -πλην της άτυχης 41χρονης που κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, γιατρό, Δημήτρη Κωστακιώτη, «το μόνο σαφές είναι ότι κοινό στοιχείο στα συγκεκριμένα περιστατικά αποτελεί η γενική νάρκωση που έχει γίνει». Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως θα ελεγχθούν τα πάντα, από τα φάρμακα της αναισθησίας μέχρι τις παροχές αερίων, ενώ έχει ανασταλεί κάθε διαδικασία στα χειρουργεία μέχρι να ξεκαθαριστεί πλήρως η όλη υπόθεση.

Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρεί σε λεπτομερή επιδημιολογική καταγραφή, δηλαδή θα αποτυπώσει όλη τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε στους ασθενείς καθώς και τη διαδρομή που ακολουθήθηκε από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και έπειτα, πχ από ποια τμήματα πέρασαν και σε ποιες κλινικές νοσηλεύτηκαν. Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο ενδονοσοκομειακό ή άλλος παθογόνος μικροοργανισμός που να συσχετίζεται με τα συγκεκριμένα -ούτε και με άλλα- περιστατικά. Επικαλείται, δε, τον εκτενή μικροβιολογικό έλεγχο των χειρουργείων που έγινε την περασμένη Κυριακή, ο οποίος ήταν αρνητικός για ύπαρξη μικροβίων.

Τα φάρμακα και η τοξικότητά τους στη λειτουργία του ήπατος

Περισσότερα από 900 φάρμακα ή βότανα ενοχοποιούνται για ηπατοτοξικές αντιδράσεις, ενώ η ηπατοτοξικότητα από φάρμακα υπολογίζεται στο 4-10% όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, τα φάρμακα μπορεί να είναι τοξικά για το ήπαρ, εάν λαμβάνονται για μεγάλα διαστήματα ή σε μεγάλες ποσότητες σε μικρό διάστημα.

Παράγοντες κινδύνου για ηπατοτοξικότητα από φάρμακα είναι η ηλικία (άτομα άνω των 60 χρόνων έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε σχέση με τους νεότερους), το φύλο (κάθε φύλο έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες), η φυλή, η κατανάλωση αλκοόλ, η δίαιτα καθώς και γενετικοί παράγοντες (η ιδιοσυγκρασιακή ηπατοτοξικότητα έχει σχέση με το γενετικό υπόστρωμα του ατόμου).


Στη Ζάκυνθο η σορός της 41χρονης, ώστε να γίνει η τελετή ταφής της.

Με σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου (λόγω της πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ), έφθασε στο νησί, η σορός της 41χρονης Ελένης Αρβανιτάκη, ώστε να γίνει η τελετή ταφής της. Η 41χρονη είχε εκπνεύσει στο νοσοκομείου του Ρίου όπου είχε μεταφερθεί καθώς παρουσίασε επιπλοκές έπειτα από επέμβαση ρουτίνας στην οποία είχε υποβληθεί στο νοσοκομείο του νησιού.



Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο λιμενάρχης Ζακύνθου Νίκος Κοκκάλας επισημαίνοντας: «Χθες το μεσημέρι, συναντήθηκα με τον σύζυγο και συγγενείς της 41χρονης Ελένης Αρβανιτάκη, και τους διαβεβαίωσα ότι με κάθε τρόπο, η σορός της γυναίκας θα είναι σήμερα στο νησί».

«Αμέσως επικοινώνησα με το υπουργείο Ναυτιλίας και έγινε αίτημα για τη μεταφορά της σορού με δικό μας σκάφος από την Πάτρα στην Ζάκυνθο, ενώ υπήρξε και πρόταση από ιδιώτη να πάει με δικό του σκάφος να την φέρει. Ήμασταν σε επιφυλακή από νωρίς σήμερα το πρωί για να φύγουμε για Πάτρα αλλά τελικά το Υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε να στείλει το σκάφος του Λιμεναρχείου Πατρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου