Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2016

Λάβρος ο Φίλης κατά Τσίπρα - Αρχιεπισκόπου για την «εκπαραθύρωσή» του


Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό
Φίλης: Η κυβέρνηση πλαισιωμένη από «ακροδεξιά στερεότυπα» υπονομεύει κρίσιμα εθνικά θέματα
"Έσφαξε" με το γάντι ο πρώην υπουργός. Αιχμές κατά Καμμένου για το Καστελόριζο. Βολές κατά εκκλησιαστικών κύκλων, δημάρχων και πολιτικών για το προσφυγικό. Απορρίπτει σενάρια εκλογών.

«Απασφάλισε» κατά πάντων ο Νίκος Φίλης.... μετά την «εκπαραθύρωσή» του από το Υπουργείο Παιδείας. Έχοντας πλέον την άνεση του απλού βουλευτή άδραξε την ευκαιρία να «σφάξει» με το γάντι όσους τον ενόχλησαν.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι έμμεσες αιχμές που εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, εναντίον του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, καταλογίζοντας στον πρώτο ότι «υποκλίθηκε» στις απαιτήσεις του Μακαριότατου και τον δεύτερο ουσιαστικά ότι οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο λόγω των διαφωνιών τους.

«Δεν είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε με διάφορες συμβολικού τύπου κινήσεις - ελπίζω να μην είναι κ ουσιαστικές - τους ανώτατους εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στην πολιτική συγκρότησης της κυβέρνησης και τη διαμόρφωσης προγραμμάτων στα σχολεία», υπογράμμισε με νόημα ο κος Φίλης.

Από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος με αφορμή την επιλογή του να επισκεφτεί εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων το Καστελόριζο με μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Καστελόριζο και Κυπριακό δεν πάνε μαζί. Ευθύνη της κυβέρνησης που προγραμματικά, αξιακά, δημοκρατικά, έχει αναλάβει την ευθύνη της κοινής συνεργασίας με την Κύπρο, είναι να διασφαλίσει ένα πλαίσιο ώστε οι συνομιλίες να εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο χωρίς παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, φωτογραφίζοντας τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και κατά κάποιους ενδεχομένως και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συνεννόησης στη ΝΔ για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε βολές και εναντίον δημάρχων, πολιτευτών και κληρικών, που αντιδρούν με κινητοποιήσεις στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στα νησιά, κατηγορώντας τους ότι «κερδοσκοπούν με στόχο την επάνοδό τους στην εξουσία».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Παιδείας, απέρριψε τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αποδίδοντας σε όσους τα διακινούν σκοπιμότητες και συγκεκριμένα την κατάληψη της εξουσίας. «Προϋπόθεση για μια βιώσιμη συμφωνία είναι η πολιτική σταθερότητα. Όσοι λοιπόν διακινούν σενάρια για πρόωρες εκλογές είναι προφανές ότι βιάζονται να ράψουν υπουργικά κοστούμια, αλλά θα μείνουν για πολύ καιρό στην γκαρνταρόμπα τους», ανέφερε σκωπτικά.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι η έξοδος από την κρίση πρέπει να βασιστεί σε αξίες και ηθική για να προσθέσει «Είναι δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο αυτής της δύσκολης μάχης εξουσίες οι οποίες ευθύνονται και αυτές για τη σημερινή κρίση όπως είναι η εκκλησιαστική εξουσία; Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε όσο αφήνουμε με διάφορες συμβολικού τύπου κινήσεις – και ελπίζω να μην είναι και ουσιαστικές κινήσεις στο μέλλον- να αφήνουμε τη δυνατότητα σε ανώτατους εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και τα προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;».

Σε άλλο σημείο δε υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πλαισιωμένη από «ακροδεξιά στερεότυπα» και «παλινδρομήσεις» υπονομεύει κρίσιμα εθνικά θέματα όπως είναι το Κυπριακό.

«Έχουν ξαναρχίσει οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Οι συνομιλίες με το Καστελόριζο και εννοώ την πρόσφατη εμπειρία δεν είναι δυνατό να πάνε μαζί. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ένα πλαίσιο για το καλύτερο χωρίς βιασύνη και χωρίς παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι απαιτείται πολιτική συναίνεση: « Στην Κύπρο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, το αριστερό και δεξιό κόμμα, συνεργάζονται να βρουν λύση. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό της Κύπρου; Δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης;».

Στην αρχή της ομιλία του ο κ. Φίλης επισήμανε ότι τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι «Πόσο και πως θα αντιμετωπιστεί η λιτότητα. Πως θα αποκρουστούν οι νέοι εκβιασμοί των δανειστών χωρίς να επιστρέψουμε σε συνθήκες του Αυγούστου 2015» για να ενημερώσει πως «Συμπαραστεκόμαστε στις κυβερνητικές προσπάθειες για να κάνει η χώρα έστω ένα μικρό βήμα εμπρός».

«Ο προϋπολογισμός προσδιορίζεται από την επαχθή συμφωνία του Σεπτεμβρίου και από την δυναμική κοινωνικών εξελίξεων» είπε ο ίδιος για να προειδοποιήσει πως τα πάντα θα κριθούν « από το αν η κυβέρνηση της Αριστεράς θα εμπνεύσει τον λαϊκό παράγοντα. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει επιτυχία. Θα κριθεί επίσης από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Προσφάτως είχαμε περήφανο Ιταλικό «όχι» που μας κάνει να σκεφτόμαστε το δικό μας «όχι»» (σ.σ. του δημοψηφίσματος). Είχαμε όμως και την άνοδο του Τράμπ».

«Ακόμα και μέσα στην σημερινή συντριβή ονείρων μια έστω μικρή ελπίδα υπάρχει προς τα Αριστερά και όχι Δεξιά και ακροδεξιά» είπε στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου