Σάββατο, Ιανουαρίου 07, 2017

ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΗΝ...ΒΑΛΙΤΣΑ

Εξαρτάται. Κυρίως από το πότε θα γίνουν οι εκλογές.Ο Κυριάκος ζητά πρόωρες εκλογές, όχι γιατί έχει κάτι συγκεκριμένο, ένα σχέδιο τέλος πάντων στο κεφάλι του, αλλά διότι, όσο οι εκλογές απομακρύνονται τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα του, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Το πρώτο λοιπόν στοιχείο, για το πόσο θα μπορεί να πάει ο Κυριάκος την βαλίτσα μακρυά, είναι ως είναι φυσικό, το πόσο θα αντέξει ο Σύριζα. Τα περισσότερα στοιχεία συνηγορούν, στο ότι ο Τσίπρας θα φθάσει τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, πλην του γεγονότος ότι για άλλη μια φορά θα εκτεθεί ο Κυριάκος και οι συν αυτώ, που ξυπνούν και ονειρεύονται εκλογές, θα υπάρξει εύλογη απογοήτευση στους νεοδημοκράτες που έχουν εμποτισθεί με το δηλητήριο της ...εκδίκησης.  

Το δεύτερο στοιχείο από το οποίο θα εξαρτηθεί το ...ταξίδι της βαλίτσας, είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν έχει δύναμη, ούτε δυναμική, όμως εάν τραβήξει το χαλάκι, είναι σίγουρο ότι θα γίνει η σχετική αίσθηση και θα γεμίσει ηττοπάθεια ο στρατώνας του Κυριάκου.

Το τρίτο και βασικότερο στοιχείο για την πορεία της βαλίτσας,  είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Με την μεγαλύτερη δύναμη, από όλους τους πρώην, προτιμά την σιωπή και δεν εκδηλώνεται ακόμα κι αν είναι απογοητευμένος. Η πολιτική του λειτουργία, είναι ταυτισμένη με τον θεσμικό του ρόλο. Αυτό λειτουργεί με τους κανόνες της αυτοπροστασίας και είναι σεβαστό, όχι όμως αρεστό από τους λεγόμενους Καραμανλικούς, οι οποίοι αποδεχόμενοι την στάση του, δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και την ίδια πορεία. Εάν βρεθεί ο ή οι παράτολμοι και δημιουργήσουν το ρήγμα, χωρίς τις ευλογίες Καραμανλή, θα είναι το ηχηρότερο χαστούκι, στην εκ λαχαναγοράς ορμώμενης Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου. Είναι σίγουρο ότι σε μια τέτοια περίπτωση...ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο τάιμινγκ. Πιθανότατα γι' αυτό και κάποιοι δεν το αποφασίζουν. Όμως όλοι οι δισταγμοί και οι προβληματισμοί λειτουργούν εκβιαστικά, προς χάριν της ενότητας, για μικρό χρονικό διάστημα. Υπό αυτήν την έννοια, ουδείς γνωρίζει που θα φθάσει η βαλίτσα του Κυριάκου. Πάντως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας  δεν αναρωτιέται αν ...πάει μακρυά η βαλίτσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου