Κυριακή, Μαρτίου 26, 2017

Στις κάλπες οι Βούλγαροι...

 


Σήμερα οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα με αμφίρροπη τη μονομαχία ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά. Το πιθανότερο είναι...

πως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία και το πολιτικό αδιέξοδο θα συνεχιστεί. Η οργή και η δυσπιστία τα κυρίαρχα συναισθήματα στην κοινή γνώμη.

Μεγάλες διαστάσεις πήρε προεκλογικά και το μεταναστευτικό, με τον επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος GERB και πρώην πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ να κινδυνολογεί ασύστολα για τα κύματα μουσουλμάνων προσφύγων που σκοπεύει να «εξαπολύσει» στη χώρα η Τουρκία, υιοθετώντας όλο και περισσότερο ρητορική... Τραμπ.

Στο θολό αυτό τοπίο, ρόλο «ρυθμιστή» στην επόμενη κυβέρνηση διεκδικούν με αξιώσεις τα κόμματα της τουρκόφωνης μειονότητας, με την κυβέρνηση της Αγκυρας –και προσωπικά τον γιο του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ– να κατηγορούνται για παράνομη χρηματοδότηση του μειονοτικού ηγέτη Λουτφί Μεστάν και του νέου του κόμματος, DOST, με 20 εκατομμύρια δολάρια από τα μυστικά κονδύλια της τουρκικής προεδρίας της Δημοκρατίας!

Στα «μαχαίρια» Σόφια και Άγκυρα

Η αντιπαράθεση έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με την ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων των προέδρων Ταγιπ Ερντογαν και Ρουμε Ραντεφ, ενώ στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα πολίτες εμπόδισαν την είσοδο λεωφορείων που μετέφεραν από την Τουρκία τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους για να ψηφίσουν.

Η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Βουλγαρία ότι ασκεί πιέσεις σε τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους.

Η σημερινή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι πρόωρη και ήλθε ως επακόλουθο της παραίτησης της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού με κορμό το κόμμα GERB.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το GERB και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νινοβα, να παλεύουν «στήθος με στήθος», ενώ μάχονται για την τρίτη θέση ο συνασπισμός «Ενωμένοι Πατριώτες», κόμμα με εθνικιστικό και φιλορωσικό προφίλ.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου