Τετάρτη, Απριλίου 05, 2017

Αυτά που κρύβουν για το ταξίδι Παππά στη Βενεζουέλα - Η απόφαση του Σαμαρά και η επένδυση του Βαρδινογιάννη





Των Νίκου Σβέρκου, Αλικης Μάτση
Μέρες Νοεμβρίου θυμίζει η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, καθώς ο «Ελεύθερος Τύπος» εδώ και κάποιες ημέρες ανέσυρε εκ νέου την υπόθεση του ταξιδιού του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα το 2013.


Μια και η εφημερίδα αποφεύγει -ουδόλως περιέργως- να επαναλάβει τα ήδη γνωστά, αξίζουν υπενθύμισης όσα αναφέρθηκαν σε ρεπορτάζ «Εφ.Συν.» του προηγούμενου Νοεμβρίου: στο εν λόγω ταξίδι, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013 και διοργανώθηκε από τον τότε πρέσβη της Βενεζουέλας, εκλήθησαν εκπρόσωποι επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας, των φαρμάκων και των αγροτικών προϊόντων, καθώς και στελέχη του «αδελφού» κόμματος του κυβερνητικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στα πολιτικά στελέχη ήταν ο Νίκος Παππάς, τότε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, και ο Κώστας Ησυχος, τότε υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση Σαμαρά

Αφορμή για το ταξίδι αποτέλεσε το γεγονός ότι εκείνη την εποχή η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποφασίσει να διακόψει κάθε επιχειρηματική σχέση με τη Βενεζουέλα.

Το ενδιαφέρον όμως από το Καράκας για δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών ήταν αυξημένο, λόγω του ότι υπήρχαν ανεκμετάλλευτα αποθέματα πετρελαίου βορείως του ποταμού Ορινόκο, αλλά και ανάγκες σε μια σειρά άλλους τομείς.

Ενδιαφέρον να επενδύσει στη Βενεζουέλα είχε δείξει, σύμφωνα με πάμπολλα δημοσιεύματα στον Τύπο, ο κολοσσός πετρελαιοειδών «Μότορ Οϊλ», συμφερόντων Βαρδινογιάννη, που χρησιμοποίησε ως απεσταλμένο τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμιο Αρτεμίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο «σάλος» κόπασε γρήγορα μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών.

Σήμερα, πέντε μήνες αργότερα, ο «Ελεύθερος Τύπος» επαναφέρει την υπόθεση αξιοποιώντας φωτογραφίες, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχουν ληφθεί από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα νεότερα δημοσιεύματα, οι συμμετέχοντες στο ταξίδι, ανάμεσά τους οι Παππάς και Αρτεμίου, ταξίδεψαν με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ στο νησί Μαργαρίτα.

Ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, προχωρά μέσω της «Εφ.Συν.» στην εξής δήλωση:

«Αλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια αντιπερισπασμού και ισοφάρισης. Και, μάλιστα, ούτε καν φρέσκια. Ξαναζεσταμένο φαγητό. Ποια είναι, άραγε, η κατηγορία πίσω από την υπόθεση “Βενεζουέλα”; Απολύτως κανένα μεμπτό δεν έχει να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχει μεμπτό».

Φαντασίωση

Ο σημερινός υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε χθες («Στο Κόκκινο») ότι το ταξίδι «έγινε σε καιρό που δεν ήμουν βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός».

Εκτίμησε δε ότι «η αναζωπύρωση του θέματος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εντάσσονται σε μια συλλογιστική, σε μια φαντασίωση ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη» (σ.σ. η πιθανότητα να έχει χρηματοδοτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βενεζουέλα αναφέρεται στην ερώτηση της Ν.Δ.).

Αντίστοιχες κατηγορίες, συνέχισε ο Νίκος Παππάς, «έχουν εκτοξευτεί ενάντια στο Podemos και το κέντρο που οικοδομεί αυτήν την εξιστόρηση στον δημόσιο λόγο είναι ενιαίο, κοινό» και σχολιάζοντας την ερώτηση Βενιζέλου σημείωσε:

«Να πάμε να συζητήσουμε, για να δούμε ποιες είναι οι βεβαιωμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης κομμάτων από εταιρείες του εξωτερικού. Για τη Siemens μιλάω. Οι μεγάλες υποθέσεις που αφορούν το πώς λειτουργούσαν τα πράγματα στην Ελλάδα θα ξυστούν και θα σηκωθεί το πέπλο της σιωπής» κατέληξε ο υπουργός.

«Ο κ. Παππάς σκόπιμα δεν απαντά στην ουσία των καταγγελιών και μιλά ως εμπορικός αναλυτής για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, συμπληρώνοντας ότι ο Νίκος Παππάς «είναι βαρύτατα εκτεθειμένος απέναντι στους πολίτες».

Τα ερωτήματα της Νέας Δημοκρατίας

«Είναι βέβαιο ότι δεν βρέθηκαν στο Καράκας για ζαρζαβατικά»

Βαρύνουσα σημασία δίνει η Ν.Δ. στο θέμα του ταξιδιού του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά στη Βενεζουέλα το 2013.

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε χθες ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Παππά.

Ερώτηση κατέθεσε επίσης ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος, ενώ δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

Αναλυτικά, στην ερώτηση της Ν.Δ. σημειώνεται:

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι κ. Παππάς και Αρτεμίου δεν βρέθηκαν στο Καράκας για ζαρζαβατικά, όπως αρχικά υποστήριξε ο υπουργός-καναλάρχης και τον διέψευσε ο κ. Αρτεμίου, αλλά είχαν σειρά συναντήσεων με διαφόρους εκπροσώπους της κυβέρνησης Τσάβες και επιχειρηματίες, τις οποίες ο κ. Παππάς -για δικούς του λόγους- επιχείρησε να κρατήσει κρυφές».

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι μεταξύ άλλων:



● Ποια τεχνογνωσία κομίζει ο κ. Αρτεμίου -ειδικευμένος στις offshore- στους κ. Τσίπρα και Παππά, κατά τις επισκέψεις του στο μέγαρο Μαξίμου και για ποιο λόγο;



● Ποιος πλήρωσε το ταξίδι του κ. Παππά στη Βενεζουέλα;



● Χρηματοδοτήθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή άλλη επιχείρηση της Βενεζουέλας;



● Ο κ. Μαχέντ Χαλίλ είχε οποιαδήποτε συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015;

Ανάλογου αλλά πιο λακωνικού περιεχομένου η ερώτηση Βενιζέλου θέτει τα εξής δύο ζητήματα:

Αν αυτού του τύπου οι επαφές με κυβερνητικούς ή επιχειρηματικούς παράγοντες της Βενεζουέλας συνεχίστηκαν και μετά τον Ιανουάριο του 2015 από την ελληνική κυβέρνηση, μέλη ή στελέχη της και αν αυτού του τύπου οι επαφές επηρέασαν και πώς πολιτικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έως σήμερα.

Τέλος, στη δήλωσή του ο Στ. Θεοδωράκης ζητά από τον Ν. Παππά «να δώσει απαντήσεις γι' αυτά τα ταξίδια, όταν μάλιστα συνοδευόταν από κάποιους τύπους που είναι εξπέρ στις offshore εταιρείες».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου