Παρασκευή, Απριλίου 21, 2017

Οι προσδοκίες και τα επιχειρήματα της Αθήνας στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ




Με «όπλο» τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (ανακοινώνονται σήμερα) που αναμένεται πως θα επιβεβαιώνουν πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4%, προσέρχεται οι Αθήνα σήμερα στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα ....στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον (ως την Κυριακή).

Το στίγμα των προσδοκιών και διεκδικήσεων της Αθήνας στο πλαίσιο αυτού του τριημέρου το δίνει ο πρωθυπουργός με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη Wall Street Journal. Η Ελλάδα όχι μόνο πετυχαίνει τους στόχους αλλά υπεραποδίδει - γεγονός που αναγνώρισε μέχρι και το ΔΝΤ αναθεωρώντας τις προβλέψεις του προς τα πάνω - είναι το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, επομένως όχι μόνο δεν χρειάζεται επιπρόσθετα μέτρα και τιμωρητικές πολιτικές, αλλά αντιθέτως χρειάζεται έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών της με άνοιγμα του δρόμου προς την ανάπτυξη.

Δηλαδή: « Ο έγκαιρος προσδιορισμός των μέσο και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργήσουν έναν ηπιότερο δημοσιονομικό διάδρομο και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και θα δώσει το σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα πως η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα».

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και τη χθεσινή διελκυνστίνδα Λαγκάρντ – Σόιμπλε, προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων και σε κάθε περίπτωση τις αποδίδει στο στρατόπεδο των δανειστών: «Η σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος στερεί από την οικονομία μας πολύτιμο χρόνο και καθυστερεί την αναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη».

«Έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε απέναντι στους πιστωτές μας παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν, αλλά ο ασφαλέστερος δρόμος για να το διασφαλίσουμε είναι ενισχύοντας την ανάπτυξη και δίνοντας ένα τέλος στην τιμωρητική προσέγγιση του παρελθόντος» αναφέρει επίσης ο πρωθυπουργός.

«Τόσο όσο…»

Η Αθήνα πάντως δεν περιμένει να καταλήξει την Κυριακή η συζήτηση για τα πλεονάσματα που θα πρέπει να πετυχαίνει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος και το συναρτώμενο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αποφάσεις δεν αναμένεται να υπάρξουν στην εαρινή Σύνοδο, αλλά μόνο συμφωνία επί ενός γενικού πλαισίου επί του οποίου θα κινηθούν οι συζητήσεις (κυρίως μεταξύ ταμείου και Γερμανίας) ως το Eurogroup της 22ας Μαϊου, το οποίο τίθεται ως καταληκτικό ορόσημο για συνολική συμφωνία.

Ειδικότερα ως προς το χρέος αυτό που αναμένει η Αθήνα είναι ένα σήμα για το χρέος ώστε να ανάψει το πράσινο φως της ποσοτικής χαλάρωσης. Τον επιδιωκόμενο συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ – Γερμανίας τον περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως εξής: : « αυτό το οποίο χρειάζεται τώρα, είναι ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να μην δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία, αλλά και ένας τόσο ειδικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων, ώστε να καλύπτει το ΔΝΤ στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να βγει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους».

Κατά τα λοιπά, η Αθήνα διέψευσε χθες κατηγορηματικά τα σενάρια για νέα μέτρα το 2018 τα οποία επανήλθαν λόγω της έκθεσης του ΔΝΤ, το οποίο ναι μεν αναθεώρησε τις προβλέψεις προς τα πάνω αλλά και πάλι αυτές είναι κάτω από τους στόχους του 3ου μνημονίου.

Η Αθήνα απαντά:

αφενός ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ πέφτουν έξω, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το 2016 αναγνωρίζοντας ότι το πλεόνασμα είναι εφτά φορές πάνω από την πρόβλεψη που έκανε το περασμένο φθινόπωρο (0,1%).

Αφετέρου πως σε ό,τι αφορά το 2018, αν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους (ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης βέβαια το απέκλεισε) υπάρχει ο δημοσιονομικός διορθωτή ή «κόφτης» επομένως δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι τα πράγματα έχουν βρει το δρόμο τους, κρατά ανοιχτό και το παράθυρο του «χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα μέτρα του 2019 – 2020 δε θα εφαρμοστούν» βάσει της δημόσιας δέσμευσης του πρωθυπουργού!

Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα τοποθετείται στα μέσα Μαΐου, αν και παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται ότι θα έχει διαφανεί το πού θα κάτσει η μπίλια για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, το μπρά ντε φερ μεταξύ Ταμείου και Σόιμπλε δεν επιτρέπει καμία βεβαιότητα ότι η συζήτηση θα καταλήξει εντός του χρονοδιαγράμματος και δημιουργεί την αίσθηση ότι οι βουλευτές μπορεί να χρειαστεί να ψηφίσουν χωρίς να έχουν την πλήρη εικόνα για το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου