Κυριακή, Ιουνίου 25, 2017

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ- Τι «δίνει» ο Σκουρλέτης στους συμβασιούχους για να μαζέψουν τα σκουπίδια




Στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ για να συζητήσει την κυβερνητική ρύθμιση

«Βουνά» τα σκουπίδια στους δρόμους - «Θα κάνουμε όσες συναντήσεις χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ - Επιφυλάξεις από τους δήμους για την τροπολογία Σκουρλέτη ....
Σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει το εκτελεστικό όργανο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων στους δήμους της χώρας, μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος παρουσίασε τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νίκας Τράκας, είπε ότι «θα κάνουμε όσες συναντήσεις χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα».

Οι εργαζόμενοι ωστόσο δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση, με τον κ. Τράκα να επισημαίνει ότι «η νομοθετική ρύθμιση απέχει από αυτά που λέμε εμείς» και «στέλνει 10.000 εργαζόμενους στο σπίτι».

«Σήμερα θα λάβουμε την απόφασή μας» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «καταλαβαίνουμε πλήρως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια».

Το Σάββατο ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε τόσο στην ΠΟΕ - ΟΤΑ όσο και στην ΚΕΔΕ τη νομοθετική διάταξη που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα.

Εφιαλτικό κοκτέιλ με καύσωνα και ατμοσφαιρική ρύπανση

Την ίδια ώρα η δημόσια υγεία τίθεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας των σκουπιδιών στους δρόμους και της ανικανότητας του αρμόδιου υπουργού να διαχειρισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει απευθύνει δραματικό SOS για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα βουνά των σκουπιδιών.

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι. Έτσι, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ δεσμεύτηκε να εξετάσει τις προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους και να τοποθετηθεί σχετικά με την απεργία τους


Δόθηκε στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ -ΟΤΑ και στους εκπροσώπους των αιρετών Α΄βαθμού (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας-ΚΕΔΕ) για αξιολόγηση, και ενδεχομένως για παρεμβάσεις οι οποίες θα κρίνουν αναγκαίες, η ρύθμιση - τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους.

Σύμφωνα με το tovima.gr, στην τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα, τίθενται δύο προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορούν να απασχοληθούν στους δήμους, οι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται στην καθαριότητα :

-να συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας και

-να έχουν λάβει οι δήμοι απόφαση σύστασης νέων οργανικών θέσεων σε κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα οι οποίες καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Εφόσον συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων είτε στις νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται είτε σε ήδη υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31.3.2018, οι οικείοι Ο.Τ.Α. ή νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται, με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές, μέχρι την 7.6.2017.

Λόγω του ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο φρέναρε τη δυνατότητα παράτασης, θα γίνουν νέες συμβάσεις με τους όρους που τίθενται στην τροπολογία.

Ολόκληρη η προτεινόμενη ρύθμιση είναι η εξής:

"1.Μέχρι την 1η Ιουλίου 2017, οι ΟΤΑ α΄βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται να υποβάλλουν προς έγκριση στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάσεις τροποποίησης των οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσία τους, που καταρτίζονται και ψηφίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 10 του ν. 3584/2007 (Α΄143), ύστερα από εκτίμηση, από τα αρμόδια όργανά τους, των οργανικών αναγκών αυτών σε κάθε είδους ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα.

Ειδικά για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες αυτές, η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνεται ύστερα από βεβαίωση της οικονομικής επιτροπής ότι η ετήσια δαπάνη του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων θέσεων καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις που αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες, κατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3584/2007.

Ο Συντονιστής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εγκρίνει, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3584/2007, τις αποφάσεις περί τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των προηγούμενων εδαφίων, εντός μηνός από την υποβολή τους. Εντός δέκα (10) ημερών από την έγκριση του προηγούμενου εδαφίου οι ενδιαφερόμενοι Ο.Τ.Α. ή νομικά πρόσωπα αυτών υποβάλλουν αίτημα για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού προς κάλυψη των νέων οργανικών θέσεων.

2. Μέχρι την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων είτε στις νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο είτε σε ήδη υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31.3.2018, οι οικείοι Ο.Τ.Α. ή νομικά πρόσωπα αυτών δύνανται, με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις όσους παρείχαν τις υπηρεσίες αυτές, μέχρι την 7.6.2017, εφόσον:

α. Συντρέχει εξαιρετικός λόγος δημόσιας υγείας, που επιβάλλει την κατεπείγουσα και αδιάλειπτη μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων του προηγούμενου εδαφίου, κάλυψη αντίστοιχων οργανικών αναγκών, οι οποίες δεν είναι εποχικού ή πρόσκαιρου χαρακτήρα.

β. Έχει ληφθεί απόφαση σύστασης νέων οργανικών θέσεων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή έχει υποβληθεί αίτημα κάλυψης υφισταμένων ήδη οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες αυτές.

Η παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανωτέρω εξαιρετικές προϋποθέσεις δεν εμπίπτει στους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του π.δ. 164/2004 (Α΄134), δεν μεταβάλλει το χαρακτήρα της σχέσης εργασίας βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές.

3. Η απόφαση της παρ. 2 διαβιβάζεται στο Α.Σ.Ε.Π., το οποίο ασκεί έλεγχο ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων πρόσληψης σύμφωνα με το παρόν άρθρο".



Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου