Παρασκευή, Ιουνίου 23, 2017

Έληξαν άδοξα τα πανηγύρια της κυβέρνησης – Το χρέος που μας φόρτωσαν μας πνίγει!

 

Έγγραφο-βόμβα της Κομισιόν για το χρέος δείχνει… όλεθρο

Ρεπορτάζ Μάριος Ροζάκος (Δημοκρατία)


Τα σενάρια καταστροφής που… θάφτηκαν, ώστε να υπάρξουν πανηγυρισμοί για το αποτέλεσμα του τελευταίου Eurogroup και να μη φανεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας οδηγούν ολοταχώς σε νέου τύπου Μνημόνιο, ενώ υπό το δυσμενές σενάριο επιβάλλεται το «κούρεμα» χρέους, αποτυπώνει εκ των υστέρων η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους που έκανε η Κομισιόν μία ημέρα μετά το Eurogroup, στις 16 Ιουνίου, και τα οποία αποκάλυψε χθες το πρακτορείο Bloomberg, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επιπλέον, «φωτογραφίζεται» η προσφυγή σε νέου τύπου πρόγραμμα (π.χ. πιστωτική γραμμή) μετά τη λήξη του τρέχοντος, πιθανότατα με την αξιοποίηση των 27,5 δισ. ευρώ που αναφέρεται ότι θα απομείνουν αδιάθετα από το 3ο Μνημόνιο.

Ακόμα και στο βασικό σενάριο, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας θα ξεπεράσουν το όριο του 20% του ΑΕΠ το 2045, φτάνοντας το 20,8%, κατά την Κομισιόν.

Στο δυσμενές σενάριο το πρόβλημα ξεκινά από το 2033 και έως το 2060 οι ανάγκες εκτοξεύονται στο 56% του ΑΕΠ. Οσον αφορά το χρέος, το βασικό σενάριο το τοποθετεί στο 176,5% του ΑΕΠ φέτος, στο 159,9% το 2020, στο 123,1% το 2030 και στο 91,2% το 2060, ενώ το δυσμενές σενάριο προκαλεί ίλιγγο: από τα μέσα του 2030 και μετά εκτινάσσεται στο 241% του ΑΕΠ!

Οπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, «η βιωσιμότητα χρέους, και συνεπώς η ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα στο χρέος, πρέπει να αξιολογηθεί κατά τρόπο που να καλύπτει έναν αριθμό αρνητικών ρίσκων». Τα κυριότερα εξ αυτών είναι η αβεβαιότητα για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί αρκετές δεκαετίες και ο κίνδυνος που εγκυμονούν για την ανάπτυξη η γήρανση του πληθυσμού και οι τάσεις στη συνολική παραγωγικότητα.

Γι’ αυτό η Κομισιόν ζητεί να εφαρμοστεί πλήρως το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης χρέους που συζητήθηκε στο Eurogroup (επιμήκυνση ωριμάνσεων και περιόδου χάριτος, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ κ.λπ.).

Επιπλέον, συνιστά να δημιουργηθεί ένα ταμειακό απόθεμα ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου