Τρίτη, Ιουλίου 18, 2017

Κοτζιάς από Κύπρο: Θέσαμε τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, εκεί που έπρεπε




Ο Νίκος Κοτζιάς παρέστη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου
Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του

Κύπριος Εκπρόσωπος: Το Εθνικό Συμβούλιο ευχαριστεί Αθήνα και Κοτζιά για τη στήριξη

Επίσης, καταλόγισε ευθύνες στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά....

Την εκτίμηση ότι στο Κραν Μοντανά επιτεύχθηκε μια μεγάλη κατάκτηση, καθώς η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφεραν να θέσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εκεί που έπρεπε, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάςσε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα πρέπει να εργαστούμε για μια νέα ευκαιρία, αλλά τόνισε ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και καταλόγισε ευθύνες στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, γιατί πήγε απροετοίμαστος στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η άψογη συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο Νίκος Κοτζιάς, έφερε τις δύο χώρες και τους λαούς της ακόμα πιο κοντά. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τιμή όπως είπε να τον προσκαλέσει στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και υπενθύμισε πως αυτό έρχεται ως απάντηση στην παρουσία του Ιωάννη Κασουλίδη σε ειδική συνεδρία στην Ελλάδα για το Κυπριακό.

Όπως είπε, στο Εθνικό Συμβούλιο άκουσε με προσοχή όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους πρώην Προέδρους και διηγήθηκε την εμπειρία που απέκτησε στο Κραν Μοντανά. Εκεί σημείωσε, "είδαμε μια Τουρκία που έπαιζε με τις λέξεις", αλλά όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων, δεν ήταν έτοιμη.

Με τον κ. Κασουλίδη όπως είπε συζήτησαν για το πώς θα εντατικοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ποια συνέχεια θα δοθεί σε ότι αφορά στις προσπάθειες για λύση και πώς αξιοποιούνται παράγοντες όπως η ΕΕ, η τελωνειακή ένωση και άλλοι.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρώτος ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε "κανονικό κράτος" , φράση την οποία υιοθέτησε στη συνέχεια και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι θεωρεί μεγάλη του τιμή να υιοθετούνται οι διατυπώσεις του, από σημαντικές προσωπικότητες. «Οι ιδέες δεν είναι για να τις κρατά κανείς για τον εαυτό του» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η απαλλαγή της Κύπρου από τα δεσμά των Συνθηκών των εγγυήσεων και συμμαχίας είναι το κλειδί για ένα κανονικό κράτος.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει περιθώριο άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία προς επίτευξη του στόχου, ανέφερε ότι υπάρχουν κίνητρα απαριθμώντας τις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο, τις σχέσεις της με την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση κλπ. Υπάρχει συνεπώς τόνισε, ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε για να «πειθαρχήσει» στο διεθνές δίκαιο.
Ερωτηθείς για το σχέδιο Β' και Γ' της Τουρκίας είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το κατά πόσο η Τουρκία οδήγησε τη διαπραγμάτευση στο ναυάγιο έχοντας κατά νου να «παίξει» με άλλα πράγματα. Δουλειά μας σημείωσε, είναι να την εμποδίζουμε να παίζει με σχέδια Β και Γ. Πολλοί όπως είπε, είχαν την αίσθηση στην Γενεύη 1 ότι αυτά που λέγαμε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τα λέγαμε για το θεαθήναι. Η Τουρκία ωστόσο, διαπίστωσε στην πορεία ότι όχι μόνο δεν παραδοθήκαμε, αλλά και ότι αυτά τα θέματα μπήκαν ψηλά στην ατζέντα.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού δεν είναι οι 10 μέρες στο Κραν Μοντανά. «Οι καθημερινές δηλώσεις, ο τρόπος που πείθει κανείς την δικιά του κοινωνία, ο τρόπος που περιορίζει κανείς παίχτες, είναι στοιχεία διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό μιλάμε για δημόσια διπλωματία κλπ. Ο πυρήνας είναι η καθ’ αυτό διαπραγμάτευση. Όταν ακούτε λοιπόν τουρκικές δηλώσεις βάλτε κι αυτό υπόψη».

Σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα, είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να δοθεί καινούρια ευκαιρία, αλλά αυτή πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματική. Καταλογίζω στον Άιντε ανέφερε, ότι ήρθε απροετοίμαστος.



Εκπρόσωπος: Το Εθνικό Συμβούλιο ευχαριστεί Αθήνα και Κοτζιά για τη στήριξη




Τις ευχαριστίες των μελών του Εθνικού Συμβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη στήριξη που προσέφεραν στο Κραν Μοντάνα, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στην παρουσία του κ. Κοτζιά.

Αναφέρθηκε επίσης σε εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ την οποία ενημέρωσε για το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα και συζήτησαν τα ευρωτουρκικά, είπε ότι αυτές οι επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό για να μπορεί να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή της πορεία.

«Εκ μέρους των μελών του Εθνικού Συμβουλίου να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών για τη στήριξη που προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των διεργασιών στο Κραν Μοντανά για τη διάσκεψη της Κύπρου», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αυτό αν θέλετε, είπε, «είναι το κύριο μήνυμα από τη σημερινή συνάντηση σε συνέχεια της ενημέρωσης, στη οποία προέβηκε ο Υπουργός Εξωτερικών για όλα όσα έγιναν στην Ελβετία».

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κοτζιά, με τον κ. Κασουλίδη κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού». Για όλα αυτά, διευκρίνισε, «έγινε μια πρώτη συζήτηση στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Κοτζιά, που προηγήθηκε της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέχισε ενημερώνοντας επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της οποίας την ενημέρωσε λεπτομερώς για όλα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, πώς βλέπουμε τη συνέχεια της διεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τα ευρωτουρκικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτές οι επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες».

Σε ερώτηση αν τα ευρωτουρκικά συνδέονται με τις προσπάθειες για το Κυπριακό και αν η Λευκωσία είναι έτοιμη να ζητήσει επανάληψη των διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές στη Γερμανία, το Σεπτέμβριο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι «κατ’ αρχήν είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε ότι «δεν οδηγηθήκαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο, τη στάση της Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ στο συγκεκριμένο θέμα».

Από εκεί και πέρα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «εκείνο που προκύπτει σε σχέση με τα ευρωτουρκικά είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό για να μπορεί, αν θέλετε, να δοθεί και ώθηση στην ευρωπαϊκή της πορεία». Και όχι, συνέχισε, «το αντίθετο, δηλαδή να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία, στην ευρωπαϊκή της προοπτική για να δώσει στο Κυπριακό».

Αυτό, είπε, «είναι κάτι ξεκάθαρο, το οποίο προκύπτει και από τις συνομιλίες του Προέδρου που γίνονται αυτές τις μέρες, αλλά και προηγουμένως, ακόμη και πριν τη διάσκεψη στην Ελβετία».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση πώς διαπιστωθεί ότι είναι όντως κινήσεις της Τουρκίας και όχι απλώς ρητορική, απάντησε «μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις της Τουρκίας, που δεν μπορούν να είναι αυτές που έχουν ακουστεί στο Κραν Μοντανά». «Αυτές που έχουν ακουστεί στη διάσκεψη για την Κύπρο δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού», ανέφερε προσθέτοντας ότι «άρα, η Τουρκία θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα στο θέμα αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων να κινηθεί για να μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα ώθησης, ενίσχυσης της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, είπε, «αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μια ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «το πρώτο και σημαντικότερο είναι να δοθεί η πλήρης εικόνα των όλων όσων έγιναν στην Ελβετία και πιο συγκεκριμένα το τι ήταν εκείνο που δεν επέτρεψε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και ακολούθως θα δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές για να μπορεί να επαναρχίσει μια συζήτηση που θα έχει θετικά αποτελέσματα».

Αλλά, σημείωσε, «αντιλαμβάνεστε ότι λαμβάνοντας υπόψη το λόγο που δεν είχαμε αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά, ότι αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την Τουρκία».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου