xardouvelis-simitis.jpg
Σε αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, που είχε ομόφωνα κρίνει ατιμώρητο τον Γκίκα Χαρδούβελη για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, προχώρησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κρίνοντας ότι η επίμαχη απόφαση στερείται εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από τη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση αφορούσε τη μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αν και ήταν υπόχρεος.
«Δεν ήξερα» «Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλω δήλωση “πόθεν εσχες”. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν μου παρέδωσε κανείς. Παραλάβαμε χάος… Μου ζήτησε ο κ. Παπαδήμος να αναλάβω. Δεν είχαμε παράδοση και παραλαβή. Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές Αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω» είχε πει στην απολογία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Την απαλλαγή του είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας λέγοντας: «Οταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε το γεγονός, έσπευσε να μάθει κι έκανε αμέσως κινήσεις να καταθέσει. Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Ούτε από τη Βουλή ούτε από την έρευνα των Αρχών. Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση, αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος, εν όψει αυτού του γεγονότος». Την εισαγγελική πρόταση είχε υιοθετήσει ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, επισημαίνοντας κατά την ανακοίνωση της απόφασης πως αν και δεν υπέβαλε δήλωση «πόθεν έσχες», δεν είχε δόλο και κατά συνέπεια τον άφησε ατιμώρητο. Πλέον, τον τελευταίο λόγο έχουν οι δικαστές του Αρείου Πάγου, οι οποίοι με την απόφασή τους θα κληθούν να απαντήσουν στο αν θα πρέπει να ασκηθεί ή όχι αναίρεση για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Advertisements