Κυριακή, Οκτωβρίου 15, 2017

Αντιδρούν και τα... ρετιρέ των συνταξιούχων





Η Ολομέλεια του ΣτΕ συζήτησε τις προσφυγές 26 σωματείων συνταξιούχων, κατά διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου

Αυξάνονται και πληθύνονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που έχει επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου και στην ουσία κατακρημνίζει τις συντάξιμες αποδοχές....


Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 17 μήνες από τη θέση σε ισχύ του συγκεκριμένου νόμου, ωστόσο οι δυσμενείς του συνέπειες έρχονται στην επιφάνεια συν τω χρόνω και αυτό επιφέρει τεράστιες αντιδράσεις…

Ετσι, μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών 26 σωματείων και φορέων κατά του συγκεκριμένου νόμου, έρχεται σήμερα η πανδικαστική συγκέντρωση να δώσει νέα διάσταση στις αντιδράσεις.

Η συγκέντρωση που έχουν συγκαλέσει, διά των προέδρων τους, επτά δικαστικές ενώσεις έχει μοναδικό θέμα «τις δραματικές περικοπές των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών».

Την απόφαση για τη σύγκληση της πανδικαστικής συγκέντρωσης υπογράφουν οι πρόεδροι των επτά δικαστικών ενώσεων: Χριστόφορος Σεβαστίδης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ευθύμιος Αντωνόπουλος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Αγγελική Λαϊνιώτη της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, Ασημίνα Σαντοριναίου της Ενωσης των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δημήτριος Ασπρογέρακας της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Χρήστος Μητκίδης της Ενωσης μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Σταμάτιος Γιακουμέλος της Ενωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
...και οι δικαστές

Την ίδια ώρα συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν εκφράσει την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία τους για την επικείμενη νέα περικοπή των συντάξεών τους (μετά τον επανυπολογισμό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου) και έχουν ζητήσει, παράλληλα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης και τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Οπως αναφέρουν συνταξιούχοι δικαστές, τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις έχουν απολέσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 74% των εισοδημάτων τους.

Από την άλλη, με βάση τα όσα επιτάσσει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συντάξεις των δικαστικών διαμορφώνονται στα εξής επίπεδα:

• Των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων στα 1.470 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τη φορολόγηση που έχουν,
• Των υπόλοιπων δικαστικών από τον βαθμό του εφέτη έως και του αρεοπαγίτη στα 1.350 έως τα 1.400 ευρώ.

Στην ίδια τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει και οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δει τις συντάξιμες αποδοχές να ψαλιδίζονται.

Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, ο νέος τρόπος υπολογισμού που καθιερώνει ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) επιφέρει πολύ μεγάλες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές που ξεπερνούν το 70% για τους εν αποστρατεία αξιωματικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η η σύνταξη του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με πάνω από 40 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας μόλις και μετά βίας φτάνει στα 1.600 ευρώ. Πράγματι ανάλογα με τον κλάδο που έχουν υπηρετήσει αλλά και τα επιδόματα κινδύνου που λαμβάνουν, οι συντάξεις τους θα κυμαίνονται από 1.420 έως και 1.583 ευρώ τον μήνα.
Κόβεται και το ΕΚΑΣ

Βέβαια συγκρινόμενοι αυτοί οι συντάξιμοι μισθοί με την πλειονότητα των συνταξιούχων και τα ποσά που λαμβάνουν μοιάζουν τεράστιοι.

Οπως παρατηρεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με σύνταξη κάτω από 500 ευρώ καλείται να ζήσουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι.

Αυτή η κατηγορία βιώνει βέβαια και τη σταδιακή μείωση έως την κατάργηση του ΕΚΑΣ (που σημαίνει νέα συρρίκνωση του εισοδήματός τους).

Μάλιστα όπως προβλέπει ο νόμος 4387/2016, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016.

Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία.

Ειδικά για τους χαμηλόμισθους, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόνο 11,55% επί των αποδοχών για τα 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή για μέσες αποδοχές 400 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη είναι 46,20 ευρώ, για 500 ευρώ είναι 57,75 ευρώ και για 600 ευρώ είναι 69,30 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου