Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2017

Η ΠΑΣΟΚτζού Σπυράκη που έγινε η φωνή του Μητσοτάκη

 

Έχει πολεμήσει λυσσαλέα το κόμμα ως μέλος της ΠΑΣΠ, έγινε γνωστή από τη θητεία της στο κανάλι των μεγαλοεκδοτών, ενώ η παρουσία της στην Ευρωβουλή χαρακτηρίζεται από την ταύτισή της με τους δανειστές

Mε προβληματισμό και αρκετά ερωτήματα υποδέχτηκαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και τα στελέχη του κόμματος την ανακοίνωση της τοποθέτησης της Μαρίας Σπυράκη στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Πρόσωπο αμφιλεγόμενο, γνωστή από τη δημοσιογραφική θητεία της στο Mega των μεγαλοεκδοτών και ελάχιστα από την παρουσία της στην αξιωματική αντιπολίτευση και τη δράση της στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την τελευταία τριετία, η κυρία Σπυράκη αναλαμβάνει ένα κρίσιμο πόστο σε μια καθοριστική περίοδο, με τις επιφυλάξεις και τους ενδοιασμούς εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι μεγάλα για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Από την πρώτη μέρα, πάντως, στα νέα καθήκοντά της άρχισε τα… φάουλ, όπως είναι η απόφασή της να μην αφήσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο και τα 8.484 ευρώ μηνιαίες απολαβές. Το μόνο που ίσως χάσει θα είναι τα 306 ευρώ την ημέρα, τα οποία θα έπαιρνε για την καθημερινή κοινοβουλευτική παρουσία της στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, καθώς θα αφιερώνει πλέον μεγάλο μέρος του χρόνου της στην Αθήνα ως ευρωβουλευτής μερικής απασχόλησης!

Η κυρία Σπυράκη διαθέτει, βάσει του δικαιώματός της από την Ευρωβουλή, οκτώ συνεργάτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Γεράσιμος Ζαγορίτης, γιος του πρώην γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Ζαγορίτη. Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε η νέα εκπρόσωπος της Ν.Δ. πρόλαβε να εισπράξει και την πρώτη της… κατσάδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφορμή, οι δηλώσεις της περί αυτοδυναμίας του κόμματος στις επόμενες εκλογές, οι οποίες δεν ήταν -ως ρητορική- στην επίσημη γραμμή του κόμματος. «Μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο» ήταν η σύσταση που της έγινε.

Οσον αφορά το παρελθόν της, η 52χρονη υπερφιλόδοξη νεόκοπη πολιτικός θέλει πάση θυσία να το… εξαφανίσει από προσώπου γης, τοποθετώντας το βαθιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Μόνο καλό δεν της κάνει, λόγου χάρη, το γεγονός ότι από μικρή στεκόταν πολιτικά απέναντι -και μάλιστα με φανατισμό- στη Ν.Δ. Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται τις τακτικές παρουσίες της μέσα στα αμφιθέατρα της Νομικής και του Χημικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ως σκληρή πασπίτισσα, μεταξύ άλλων, αντιδρούσε με πάθος στην ιδέα της στήριξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η Μαρία Σπυράκη, μαζί με τον καθοδηγητή της Βασίλη Ραούλη και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Δημήτρης Κατσαντώνης, μετέπειτα άνθρωπος του Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, και ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου και υποψήφιος αρχηγός του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, μέρα νύχτα στα φοιτητικά τραπεζάκια, οργάνωνε τις επόμενες αντιπαραθέσεις με τον μεγάλο αντίπαλο, τη ΔΑΠ.

Επί υπουργίας Πολιτισμού του Ευάγγελου Βενιζέλου η Μαρία Σπυράκη διορίστηκε στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, όπου οι κακές γλώσσες λένε ότι σπάνια έδινε το «παρών», αν και ο μισθός έτρεχε κανονικά! Επίσης, κατά την περίοδο 2004-2008, όταν κάλυπτε δημοσιογραφικά το ρεπορτάζ της Ν.Δ., εργαζόταν στο γραφείο του επιτρόπου της Ε.Ε. Σταύρου Δήμα, τον οποίο ωστόσο με απόλυτο κυνισμό, όταν άρχισαν να ανεβαίνουν οι πολιτικές μετοχές του Γιώργου Σουφλιά, εγκατέλειψε για να συνεργαστεί με τον Θεσσαλό πολιτικό.

Αλλά και από τη δημοσιογραφική και την πολιτική καριέρα της δεν λείπουν οι ατυχείς τοποθετήσεις και ενέργειες. Ποιος ξεχνά, για παράδειγμα, την απίθανη φράση της για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι, σύμφωνα με συνεργάτες του, αυτός «μίλησε μέχρι και με τον Θεό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα»!

Σάλο είχε προκαλέσει επίσης και για τις αποκαλύψεις της, ως υποψήφια ευρωβουλευτής, για τα αεροπλάνα με τα λεφτά που έρχονταν κρυφά στην Ελλάδα το 2012 και τον περίεργο ρόλο που έπαιξε τότε ως δημοσιογράφος. «Γνώριζα ότι τροφοδοτούνταν οι τράπεζες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με μετρητά, διότι υπήρχε μεγάλη απόσυρση χρημάτων. Η συνείδησή μου ως πολίτη, ως Ελληνίδας, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω. Το πήρα στο ‟μαξιλάρι μου» είπε, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάντως, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα για τη νέα εκπρόσωπο της Ν.Δ. Συχνά ταυτισμένη με τις θέσεις των δανειστών, επέλεγε να κινείται στη γραμμή ΔΝΤ και Σόιμπλε και να επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους θεσμούς. «Στην Ελλάδα ξαναζούμε τον εφιάλτη της αβεβαιότητας και αυτός ο εφιάλτης επαναλαμβάνεται και πληγώνει βαριά τη ζωή των Ελλήνων. Δεν είμαστε εδώ για να παραγνωρίσουμε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που με την καθυστέρησή της στέλνει τον λογαριασμό» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου