Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

ΝΔ: Ανανέωση με... πατερίτσες




Δύσκολη υπόθεση η εμπέδωση της κυριαρχίας του Μητσοτάκη στη Ν.Δ. Με το σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», που προσκρούει έντονα στην εσωτερική κατάσταση του κόμματος, με βραδυκίνητα στελέχη που μοιάζει να μπλοκάρουν κάθε αλλαγή, συνέρχεται στον εκθεσιακό χώρο Expo Athens το 11ο προγραμματικό συνέδριο της Ν.Δ. το Σάββατο και την Κυριακή....

Τις τελευταίες μέρες οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλα τα κορυφαία στελέχη επιχειρούν να ρίξουν τους προβολείς της δημοσιότητας στο θεματικό πλαίσιο και τις προγραμματικές θέσεις του συνεδρίου, προφανώς για να καλύψουν τον έντονο κουρνιαχτό που έχει σηκωθεί στο εσωτερικό του κόμματος όχι μόνο για τις προσυνεδριακές διαδικασίες και την επιφανειακή προσέγγιση των θεμάτων, αλλά και για τις ραγδαίες αλλαγές που επιχειρεί στο παρασκήνιο η νέα ηγετική ομάδα.

Ο Μητσοτάκης, που αντιμετώπισε από την πρώτη μέρα της εκλογής του σοβαρά προβλήματα από τις βαρονίες αλλά και από τη εσωτερική διάταξη των δυνάμεων, έναν παρωχημένο κομματικό στρατό δηλαδή, επιχειρεί επίμονα και σταθερά να απαλλαγεί από τους εσωτερικούς στρατούς των πρώην προέδρων και πρωθυπουργών του κόμματος, αλλά και την παλαιότερη γενιά, που μποϊκοτάρει με κάθε τρόπο τα ανοίγματά του.

Προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει στη μεγάλη ρήξη, αντίστοιχη με αυτή που σταθεροποίησε στη Ν.Δ. τον Κώστα Καραμανλή και τον οδήγησε στην πρωθυπουργία. Το συνέδριο αυτό δεν του δίνει ίσως τη δυνατότητα να προχωρήσει, με οργανωτικές αποφάσεις, σε αποστράτευση προβεβλημένων στελεχών όπως πολύ θα ήθελε, ωστόσο είναι ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών του.

«Αποτυχημένα προσυνέδρια»

Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν επτά προσυνέδρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας, χωρίς μεγάλη ανταπόκριση από την κοινωνία και με μόνο συνομιλητή την αγορά, χωρίς τη συμμετοχή των κομματικών στελεχών, της οργανωμένης βάσης του κόμματος, των βουλευτών ανά την επικράτεια, που περιορίστηκαν σε ρόλο συντονιστή των συζητήσεων, χωρίς την εκπροσώπηση θεσμικών παραγόντων, όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες κάθε είδους, αλλά μόνο με την παρουσία προβεβλημένων στελεχών του ιδιωτικού τομέα, καθηγητών πανεπιστημίου, τηλεσχολι-αστών κ.λπ., ενόχλησε σφόδρα πολλά στελέχη.

Στην Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταφθάσει αρκετές επιστολές διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκαν τα προσυνέδρια, για τις οργανωτικές αδυναμίες που καταδεικνύονται στην οριακή συμμετοχή από πλευράς κόσμου και για το πόσο λίγο απασχόλησαν τόσο τα τοπικά όσο και τα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στο προσυνέδριο για την Εργασία και τις εργασιακές συνθήκες παρευρέθηκαν συνολικά 250 άτομα και πολλά στελέχη επισημαίνουν ότι η διαδικασία θύμιζε περισσότερο έναν «όμιλο προβληματισμού» παρά ένα κόμμα οργανωμένο, που επιδιώκει με ρεαλιστικούς στόχους την εξουσία.

Η κριτική που ασκείται είναι ότι το πρόγραμμα και το προγραμματικό συνέδριο κινείται σε μια επιφανειακή προσέγγιση των προβλημάτων, λείπουν οι κοστολογήσεις και σε μερικά σημεία αποκρύπτονται οι προγραμματικές δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές, που χρονικά ξεπερνούν και την επόμενη τετραετία.

Η κριτική επικεντρώνεται, αν και παρασκηνιακή, στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επισήμανση ότι στα προσυνέδρια παραμερίστηκαν πλήρως οι κομματικές δομές, πρωταγωνίστησαν επαγγελματίες κάθε είδους και όχι απαραίτητα ειδήμονες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπής κινητοποίηση και να απασχολήσουν ελάχιστα την ελληνική κοινωνία. Όπως λένε πολλοί επικριτές του προέδρου της Ν.Δ., τα προσυνέδρια χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ως επικοινωνιακό βήμα για να περάσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης τον σχολιασμό της επικαιρότητας και να «δοκιμάσει» τις πολιτικές δυνατότητες κάποιων στελεχών που επιχειρεί να εντάξει στα ψηφοδέλτια.

Σημαία η ανανέωση

«Ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία και αυτό ξεβολεύει κάποιους» επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ., δείχνοντας με καμάρι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 95% των ομιλητών στα προσυνέδρια προέρχονται από την κοινωνία και δεν έχουν επαφή με την κομματική βάση. Μάλιστα στο συνέδριο το Σαββατοκύριακο, μεταξύ άλλων πολλών ψηφιακών καινοτομιών, οι σύνεδροι θα κληθούν με μυστική ψηφοφορία να απαντήσουν σε διλήμματα που θα θέσουν οι ομιλητές για αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει στο μέλλον το κόμμα.

Στο φόντο του συνεδρίου λοιπόν καραδοκούν τα ζητήματα της ανανέωσης και στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη «καρφώνουν» την παλαιότερη γενιά. Ο Κ. Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος, δημιούργησε θέμα την προηγούμενη Κυριακή ζητώντας ουσιαστικά την πλήρη αποστρατεία της Ντόρας Μπακογιάννη. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Μαρία Σπυράκη ανέλαβε να διαψεύσει ότι πρόκειται για στρατηγική της ηγετικής ομάδας αναφερόμενη σε προσωπικές απόψεις του αναπληρωτή.

Όλοι ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ντόρα, αλλά και όλο το πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ. που έχει απομείνει από τις κυβερνήσεις του 1990 και του Κώστα Καραμανλή. Και δεν σταματά εκεί: είναι προφανές ότι, μέσα από τον έλεγχο της οικογενειοκρατίας και τη συζήτηση που άνοιξε με τον αποκλεισμό της Ντόρας από την κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης επιδιώκει

♦ να ελέγξει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα,

♦ να βάλει περισσότερα άγνωστα στελέχη «χωρίς άκρες» στον κομματικό μηχανισμό και

♦ να κόψει τον δρόμο σε παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες που κληρονομούν την έδρα.

«Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος» λέει ο λαός και αποτελεί τραγική ειρωνεία το γε-γονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κληρονόμησε την έδρα του από τον πατέρα του και εισήλθε στην κυβέρνηση Σαμαρά έπειτα από την πίεση του επίτιμου, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο πραγματικός στόχος του Μητσοτάκη είναι να κόψει τον δρόμο στα στελέχη που θεωρούν τη Ν.Δ. δικό τους μαγαζί και την αντιμετωπίζουν ως τέτοιο.

Τα... μπαϊράκια

Πίσω από τα ζητήματα της οικογενειοκρατίας ο Κυριάκος στοχεύει κυρίως τα δύο μεγάλα στρατόπεδα, τους καραμανλικούς και τους πιστούς του Αντώνη Σαμαρά. Είναι δεδομένο ότι, στην παρούσα φάση, παρ’ ότι θα ήθελε να αποχωρήσουν αναίμακτα όλα τα υψηλά στελέχη ώστε το κόμμα να δείξει ότι κάνει νέα αρχή, κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν φαίνεται να είναι σε αυτό το κλίμα.

1 Ο Σαμαράς ετοιμάζεται να πάρει τον λόγο και να ζητήσει την προστασία της κυβερνητικής διετίας του και να τονίσει την ανάγκη να τηρηθεί η σκληρή γραμμή στα εθνικά, όπως και σε ζητήματα ασφάλειας. Η παρέμβασή του μπορεί να φαίνεται ρετρό μέσα στο κλίμα... ανανεωτισμού που εκπέμπει η ηγετική ομάδα, αλλά έχει στόχο τη συγκράτηση των δυνάμεών του στο εσωτερικό του κόμματος.

2 Ηχηρό «παρών» θέλουν να δηλώσουν και οι καραμανλικοί, παρ’ ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί αν θα μιλήσει τελικά ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά αν το πράξει θα έχει σαφές ιδεολογικό πρόσημο, λένε φίλοι του. Ο Καραμανλής, που θα παραστεί, θα προτιμήσει την ασφάλεια της σιωπής του, αλλά έχει ήδη συνομιλήσει επί μακρόν με τον Μητσοτάκη, ώστε να αποσαφηνίσει ότι επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης και να στείλει το μήνυμα ότι δεν τον αφορά η υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας αν δεν μεσολαβήσει εκλογή από τον λαό.

3 Οι πληροφορίες θέλουν και την Ντόρα Μπακογιάννη να σχολιάζει με τον τρόπο της την παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι η πρώτη υποψήφια βουλευτής κόμματος εξουσίας με απόφαση προειλημμένη να μην μετέχει στην κυβέρνηση. Πάντως η ίδια αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφια στην Α Αθήνας και θα παλέψει για το καλό της παράταξης.

Το δίλημμα

Ερωτήματα υπάρχουν και για την παρέμβαση του ίδιου του Μητσοτάκη, αν δηλαδή θα εξαντληθεί στο πεδίο της προγραμματικής κατεύθυνσης του συνεδρίου, ενσωματώνοντας και τη γνωστή ισοπεδωτική κριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, ή θα αναφερθεί στις προσπάθειες ανανέωσης του κόμματος.

Θα κάνει άραγε την έκπληξη αναφερόμενος σε προτάσεις - τομές για την κομματική εξέλιξη, όπως η θεσμοθέτηση θητειών για όλες τις θέσεις στη Ν.Δ., το ηλικιακό όριο αποχώρησης από την ενεργό πολιτική και άλλα σχετικά; Πολλοί επισημαίνουν ότι είναι η ώρα για μια νέα αρχή για το κόμμα, ενώ άλλοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος το κόμμα να μπει σε μια δίνη εσωστρέφειας σε μια φάση που φλερτάρει - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - με την αυτοδυναμία.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τις τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, που έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση και θα μιλήσουν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προσκληθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ και ΚΚΕ, οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν. Τα φώτα της δημοσιότητας πάντως αναμένεται να πέσουν και στις παρουσίες του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και του Μίμη Δομάζου, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των πολλών εισηγητών εκτός Ν.Δ. που θα καταθέσουν τις απόψεις τους στις τρεις θεματικές ενότητες.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου