Δευτέρα, Απριλίου 23, 2018

Καμπανάκια και καμπάνες...



Ανησυχητικά σημάδια πρόωρης κόπωσης εμφανίζει το Κίνημα Αλλαγής, πέντε μήνες μετά την ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά στη θέση της επικεφαλής και μόλις έναν μήνα από το ιδρυτικό συνέδριο.

Αν και...
το αναμενόμενο θα ήταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών πολιτικής και οργανωτικής συγκρότησης του νέου φορέα να οδηγούσε στη σταδιακή αύξηση της δυνητικής του επιρροής, εντούτοις, τα δημοσκοπικά μηνύματα -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- δείχνουν είτε υποχώρηση είτε στασιμότητα, γεγονός που προβληματίζει άπαντες στο κοινό εγχείρημα.

Η εντεινόμενη πολυγλωσσία μεταξύ των εταίρων και των κεντρικών στελεχών για κομβικά ζητήματα, το θολό στίγμα, καθώς και διάφορες επιλογές της ηγετικής ομάδας σε εσωτερικά θέματα (διορισμένο συνέδριο και όργανα κ.ά.) θεωρούνται από τους βασικούς λόγους για αυτή τη δυσμενή κατάσταση στη νεοσύστατη παράταξη.

Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα ερευνών μέτρησης κοινής γνώμης που διενεργήθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Ρ/Σ «24/7» (11-16 Απριλίου), το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει ποσοστό 5,4% (στην τέταρτη θέση πίσω από τη Χρυσή Αυγή και μόλις 0,1% πάνω από το ΚΚΕ) από 6,2 τον περασμένο Φεβρουάριο σε έρευνα της ίδιας εταιρείας και 6,6% τον Ιανουάριο.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην έρευνα της Palmos Analysis για το tvxs.gr (12 έως 15 Απριλίου), όπου το κόμμα της Κεντροαριστεράς ισοψηφεί στην τρίτη θέση μαζί με το ΚΚΕ με 5,2%, ποσοστό χειρότερο ακόμη και από εκείνο που έλαβε η Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Σεπτέμβριο του 2015 (6,28%).

Η μοναδική δημοσκόπηση που επιτρέπει χαμόγελα είναι αυτή της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (15-17 Απριλίου), σύμφωνα με την οποία το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει 8,5%, αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η καθοδική τάση έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2018, όπως εξάλλου αποτυπωνόταν στην έρευνα της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» με ημερομηνία διεξαγωγής 12 έως 23 Φεβρουαρίου.

Στην επίμαχη δημοσκόπηση το κόμμα του οποίου ηγείται η Φ. Γεννηματά συγκέντρωνε το 5,6%, χάνοντας την τρίτη εντολή από τη Χρυσή Αυγή με 6,2%. Σημειώνεται ότι η εν λόγω έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Novartis, στο οποίο ενεπλάκησαν τα ονόματα πολιτικών προσώπων του κεντροαριστερού χώρου.

Ενδείξεις καθήλωσης φανέρωναν, τέλος, και τα ευρήματα στον «Σφυγμό» Μαρτίου της Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν.», όπου παρά το διαφορετικό στατιστικό μοντέλο καταγραφής που χρησιμοποιεί η εταιρεία, τα αποτελέσματα δεν διέφεραν από το γενικότερο κλίμα απώλειας δυνάμεων (13% από 14% στην προηγούμενη μέτρηση).

Υπογραμμίζεται ότι ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει δημοσίως υποστηρίξει ότι θα αγωνιστεί για την κατάκτηση της τρίτης θέσης και άρα της τρίτης εντολής, που θα δώσει τη δυνατότητα στο νέο κόμμα να καταστεί ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Ο στόχος αυτός δεν είναι απίθανο να επιτευχθεί, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται εξασφαλισμένος. Αντιστοίχως, αβέβαιο κρίνεται με τα σημερινά δεδομένα ένα διψήφιο ποσοστό, που αποτελεί την κρυφή επιδίωξη της κ. Γεννηματά, προκειμένου να μιλήσει το βράδυ των εκλογών για επιτυχία του εγχειρήματος και να αποτρέψει τυχόν αμφισβήτηση προς το πρόσωπό της...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου