Τετάρτη, Μαΐου 23, 2018

Προ των πυλών νέα χαλάρωση των capital controls – Όλες οι αλλαγές





Το ζήτημα συζητήθηκε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης θα βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη ρευστότητα στο σύστημα...


Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls αναμένεται να ισχύσει σε λίγες ημέρες, πολύ πιθανά μάλιστα από την 1η Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Παράλληλα, οι προτάσεις αλλά και οι παρατηρήσεις της ΕΕΤ, ως προς τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν αποφασίσει το νέο πλαίσιο χαλάρωσης με αιχμή την άρση των περιορισμών στις συναλλαγές των εμπορικών επιχειρήσεων (ενόψει τουριστικής περιόδου) και έχουν τρέξει μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά τις δυνατότητες αύξησης του μηνιαίου ορίου ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 2.300 ευρώ.

Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Όπως αναφέρεται σχετικά με τα capital controls στο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας στο μέλλον, «τα επόμενα βήματα (χαλάρωσης) θα βελτιώσουν τις οικονομικές επιδόσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη ρευστότητα στο σύστημα».

• Κατάργηση των περιορισμών των αναλήψεων μετρητών. Σε συνδυασμό με τους καταργηθέντες περιορισμούς για το άνοιγμα νέων λογαριασμών, θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση των εγχώριων συναλλαγών και την κατάργηση του δεύτερου πυλώνα των περιορισμών.

• Αύξηση των ορίων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

• Αύξηση του τρέχοντος ορίου έγκρισης συναλλαγών, με σκοπό την ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας στις υποεπιτροπές τραπεζών”.





Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/oikonomia/pro-ton-pylon-nea-chalarosi-ton-capital-controls-oles-oi-allages/#ixzz5GJGMiwDI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου