Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2018

Στο φως η Έκθεση Συμμόρφωσης: Έκλεισαν τα προαπαιτούμενα – «Παράθυρο» για παροχές




«Το πρόγραμμα του ESM είναι στη σωστή τροχιά»
Μέσω εποπτείας θα διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων
Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019, όσο και το 2020
Σήμερα Πέμπτη το τελικό βήμα για την έξοδο από τα μνημόνια – Η ατζέντα του Eurogroup
«Ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», διαμηνύει ο Μοσκοβισί
«Τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασίσει τo Eurogroup», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ
«Ιστορικό για την Ελλάδα το σημερινό Eurogroup»......

Mία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση Συμμόρφωσης από την Κομισιόν, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί.

Όλη η Έκθεση Συμμόρφωσης:



Συγκεκριμένα, στην Έκθεση Συμμόρφωσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα υλοποίησε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα, ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς κι ενός ποσού για το χτίσιμο του «μαξιλαριού» διαθεσίμων.

«Όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί. Το πρόγραμμα του ESM είναι στη σωστή τροχιά (on track) κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την τελική εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός ποσού το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά ένα κεφάλαιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί το cash buffer», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Αναφέρεται ακόμη ότι μέσω εποπτείας θα διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Στην έκθεση ως βασικό μακροοικονομικό σενάριο έως το 2022 παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3% το 2019 και 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η δόση του ESM μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από 10 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019 (περικοπές συντάξεων και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, θα συμπληρωθούν από ένα πακέτο στοχευμένων παροχών που θα βοηθά την ανάπτυξη και θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ, τόσο το 2019, όσο και το 2020.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, τη συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα, βασιζόμενες στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πρόγραμμα του ESM. Έχουν παρουσιάσει μια περιεκτική Αναπτυξιακή Στρατηγική στο Eurogroup. H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα στηριχτεί επιπρόσθετα και από “Το Σχέδιο Συνεργασίας και Στήριξης” που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με τις Υπηρεσίες Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας που θα στηρίξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια».


Σήμερα Πέμπτη το τελικό βήμα για την έξοδο από τα μνημόνια – Η ατζέντα του Eurogroup

Το τελικό βήμα για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στις 20 Αυγούστου θα κάνουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο κτίριο Plateau Kirchberg (European Institution).

Με βάση την ατζέντα, το Eurogroup θα συνέλθει στις 4.00 ώρα Ελλάδας (3.00 ώρα Λουξεμβούργου) και στις 7.30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ecofin. Ουδείς γνωρίζει επί του παρόντος εάν οι δύο συνεδριάσεις θα γίνουν χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα, πόσο μάλλον εάν καθυστερήσει η συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα». Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προϊδέασε για μια μακρά συνεδρίαση. Όλοι, πάντως περιμένουν να βγει «λευκός καπνός». Άλλωστε, πριν το Eurogroup θα συνέλθει το EuroWorking Group, το οποίο θα εισηγηθεί θετικά.

Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.

Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.«Ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», διαμηνύει ο Μοσκοβισί

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας για τη συνολική συμφωνία που αναμένεται να λάβει το αυριανό Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

«Τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασίσει τo Eurogroup», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ

Tην πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα εξετάσει το Eurogroup και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του, αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Luxemburg Times.

«Ιστορικό για την Ελλάδα το σημερινό Eurogroup», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Μοσκοβισί


«Ιστορική για την Ελλάδα» χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Πάνος Καρβούνης, ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου για θέματα Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εξηγώντας ότι «η συνεδρίαση θα πρέπει να σημάνει το τέλος της εποχής των Μνημονίων».
«Το τρίτο μνημόνιο θα είναι το τελευταίο, δεν θα υπάρξει τέταρτο», σημείωσε προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν μεταμνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά αυτές υπήρξαν και σε άλλες χώρες που βγήκαν από το Μνημόνιο».

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/oikonomia/sto-fos-i-ekthesi-symmorfosis-ekleisan-ta-proapaitoymena-parathyro-gia-paroches/#ixzz5IzSCusPu





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου