Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο προσφυγικό που εξακολουθεί να διχάζει την ΕΕ αποτελεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής
Στο κείμενο συμπερασμάτων θα αναφέρεται και η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό που θα παρουσιάσει ο έλληνας πρωθυπουργός
Σκληρή δοκιμασία για τη Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις από τον κυβερνητικό της εταίρο
«Όχι» των χωρών της βόρειας Αφρικής και Βαλκανίων στη δημιουργία hotspot
Τι αναφέρει ο Τσίπρας για ενδεχόμενο συμφωνίας με Γερμανία
Το προσφυγικό, το Brexit και η λειτουργία της Ευρωζώνης θα βρεθούν επί τάπητοςστις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με την αρχή να γίνεται αυτή την ώρα, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES.
Η σύνοδος βέβαια πραγματοποιείται εν μέσω μίας συγκυρίας στην οποία οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις βαθιές τους διαιρέσεις απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως και για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα υπάρξουν δύο μείζονα ζητήματα: Αρχικά το θέμα των ροών κεντρικής και δυτικής Μεσογείου, στο οποίο συγκρούονται δύο απόψεις. Από τη μία η γαλλο-ισπανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία και από την άλλη η ιταλοαυστριακή πρόταση να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.
Το δεύτερο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο, αφορά στις ροές ανατολικής Μεσογείου. Η πρόταση της Άγκελα Μέρκελ για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής συγκρούεται με τη γραμμή CSU και Αυστρίας για κλείσιμο συνόρων και δημιουργία μιας μίνι Σένγκεν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές θέσεις υπερασπίζονται πάγια τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει αγώνας για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, ενώ καίρια θέση έχει η διεκδίκηση της ολοκλήρωσης της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.
Από κει και πέρα, η αντιπροσωπεία της χώρας μας αναμένεται να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης, ενώ θα στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία, όπως αυτό εκφράστηκε και από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times.
Ευρωπαϊκή λύση στην ευρωπαϊκή πρόκληση του προσφυγικού
Στην άτυπη Συνάντηση Εργασίας για το προσφυγικό που συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην οποία πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 16 χωρών της Ε.Ε. ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισημάνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
Ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και μονομερών κινήσεων, γιατί, όπως είπε, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, κι έθεσε με έμφαση το ζήτημα των επανενώσεων οικογενειών προσφύγων.
Είχε προτείνει την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, διότι έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση προσφύγων.
Ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο ο Τσίπρας
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετακίνηση» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά θέλουν να μεταβούν στη συνέχεια στη βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία.
Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ που θα διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το «όχι» των αφρικανικών χωρών στη δημιουργία hotspots
Νωρίτερα σήμερα οι χώρες της βόρειας Αφρικής μεταξύ των οποίων το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αλγερία, η Λιβύη και η Αίγυπτος, αλλά και η Αλβανία και η ΠΓΔΜ είπαν «όχι» σε οποιοδήποτε σενάριο τους θέλει να φιλοξενούν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES Τσίπρας και Ζάεφ
Στις 12.30 ώρα Βελγίου ο έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια.
Ο κ. Ζάεφ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Στις 15.00 ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουκαι στις 19.30 στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αύριο, Παρασκευή, στις 09.00 θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή του άρθρου 50 για το Brexit, και στις 11.15 στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωζώνης με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου