Παρασκευή, Αυγούστου 24, 2018

Το Κέντρο δεν υπάρχει πια;...

 
Η είδηση για τη μετακίνηση στη ΝΔ από το Ποτάμι των Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού περικλείει δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη...
μετακίνηση του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων πάνω στον άξονα Δεξιάς - Αριστεράς.

Για το Γ. Αμυρά, η μετακίνηση στη ΝΔ μοιάζει απλώς με επιστροφή στο φυσικό του ιδεολογικό χώρο, όπου ήταν άλλωστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014 και 2ος επιλαχών σε σταυρούς. Για το Γρηγόρη Ψαριανό όμως η ΝΔ είναι το 4ο κόμμα με το οποίο θα επιχειρήσει να διατηρηθεί στη Βουλή, με όρους πολιτικού αμοραλισμού και στίγμα που εξαντλείται στην ΑντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική. Ο Ψαριανός που μετακινήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από την Αριστερά προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν πάει απλώς σε ένα συντηρητικό κόμμα αλλά στη ΝΔ που βρίσκεται σε παρατεταμένη ακροδεξιά διολίσθηση.

Υπό την έννοια αυτή, η πόλωση που καλλιεργείται με ιδιαίτερα νοσηρά χαρακτηριστικά από τη ΝΔ και το αντιδεξιό μέτωπο που στρατηγικά επιλέγει να συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διχοτομεί το πολιτικό σύστημα. Για τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, κέντρο δεν υπάρχει πια καθώς ο χώρος δεν εκφράζει κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ. Με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ κινείται, πράγματι, σε απόλυτη ταύτιση με τη Δεξιά, η αντίδραση του Ποταμιού μετά τις δύο αποχωρήσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον χώρο που επιχειρούσε να εκφράσει προγραμματικά το μεταρρυθμιστικό κέντρο.

Η επόμενη μέρα για όσους βρίσκονται ανάμεσα στην ακραία ΝΔ και τον προοδευτικό χώρο που καταλαμβάνει πια προνομιακά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κρίσιμη για τις ισοροπίες του πολιτικού συστήματος αλλά και τις αξίες που εκπροσωπούν τα κόμματα. Θα είναι άλλωστε και ένα από τα διλήμματα των επόμενων εκλογών.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου