Σάββατο, Ιανουαρίου 12, 2019

ΝΔ: Τσίπρας – Καμμένος, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος




Δεν είναι μόνο ο Πάνος Καμμένος σε δύσκολη θέση, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τυπικά εξακολουθούν να συμπορεύονται.

Αυτό εκτιμούν στη ΝΔ, παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών και τις διαρκείς μεταστροφές του υπουργού Άμυνας, προσθέτοντας ότι ο αυτοεξευτελισμός και η αυτοταπείνωση του κ. Καμμένου έχει σαφή αντανάκλαση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Όπως παρατηρούν, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του, ενώ επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των «πρόθυμων» να στηρίξουν την κυβέρνηση βουλευτών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμούν πως θα μεγαλώσει η πίεση που θα δεχθούν οι βουλευτές αυτοί, με τη ΝΔ να σκοπεύει να την εντείνει από την πλευρά της για προφανείς λόγους. Ακόμη και με τη στήριξή τους, πάντως, θεωρούν την κυβέρνηση ως «κουτσή πάπια» κατά τον αγγλοσαξονικό χώρο, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα ο πρωθυπουργός θα συρθεί σε εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.
Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και την έλευσή της στην ελληνική Βουλή μετά από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, το σημαντικό για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου. Η στάση, άλλωστε, της ΝΔ είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να αλλάξει: ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά, στο χθεσινό τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας παράλληλα την τοποθέτηση της Καγκελαρίου ότι δεν είναι αρμοδιότητά της να τον πιέσει και να του αλλάξει τη γνώμη.
Αυτό που απασχολεί τη ΝΔ είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών πλέον παράγει όλο και περισσότερα τετελεσμένα, τα οποία πιθανόν να μην είναι σε θέση ν’ ανατρέψει η ΝΔ μετά τις εκλογές, επιδιώκοντας π.χ. μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Πρακτικά, δηλαδή, ελάχιστη σημασία έχει τι θα πει η ελληνική Βουλή, αφού με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ ανοίγει ούτως ή άλλως ο δρόμος της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και, ενδεχομένως, σε δεύτερο χρόνο στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου