Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2019

#Βουλή Live – Ψήφος εμπιστοσύνης: Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία




Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησε η δεύτερη και τελευταία ημέρα συζήτησης για την παροχή ψήφου στην κυβέρνηση
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και έπειτα θα ακολουθήσει ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία
Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές
Το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα και τη Συμφωνία των Πρεσπών
Γρίφος η στάση των βουλευτών του Ποταμιού


Δεύτερη μέρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σήμερα, έπειτα από το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης, συνεχίζεται σε σχετικά ήπιους τόνους και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.

Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές, μετά και το οριστικό «ναι» του Σπύρου Δανέλλη ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ του Ποταμιού λόγω της απόφασής του.


Συγκρούσεις στη Βουλή σε πολλαπλά επίπεδα

Η χθεσινή συζήτηση είναι ενδεικτική του συγκρουσιακού κλίματος που θα επικρατήσει και στη σημερινή διαδικασία, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να είναι έτοιμοι να διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα, που δεν εξαντλούνται μόνο στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το βλέμμα στραμμένο στη Συμφωνία των Πρεσπών

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα να θεωρείται δεδομένη, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει από την Πέμπτη κιόλας τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων της με «φόντο» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εξάλλου, από την άλλη εβδομάδα η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Ολομέλεια, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος την Τετάρτη της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως ακόμα και να εισαχθεί στις επιτροπές αυτή την εβδομάδα η Ολομέλεια δεν θα ασχοληθεί.

Ο Νικος Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι 151 για την κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ενώ σε ερώτηση αν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία για να κυρωθεί είπε χαρακτηριστικά πως «γνωρίζετε ότι δεν πρέπει, αλλά πρέπει».

Γρίφος η στάση του Ποταμιού

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Ποτάμι, το οποίο είναι κυριολεκτικά διχασμένο, ως προς το πώς πρέπει να κινηθεί στην επίμαχη ψηφοφορία.

Μετά τη διαγραφή του κ. Δανέλλη, τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα.

Ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν ζητήσει ξεκάθαρα όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού να καταψηφίσουν τη Συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική για τη χώρα, ενώ οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος πιέζουν τον επικεφαλής του Ποταμιού να υπερψηφίσει, καθώς το Ποτάμι ήταν ανέκαθεν υπέρ της συμφωνίας, ενώ πιθανή καταψήφισή του θα επιφέρει ρήξη στα όσα διαμηνύει εδώ και καιρό.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/xekina-i-deyteri-machi-gia-tin-psifo-empistosynis-stin-kyvernisi-simera-i-psifoforia/#ixzz5cmhLomnO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου