Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2019

Η «μάχη» για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το… γκολ της ΝΔ από τα αποδυτήρια




ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Μία ακόμη κοινοβουλευτική μάχη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση – για την ακρίβεια ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – ξεκινά σήμερα στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί με την αυριανή ψηφοφορία.



Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της συνταγματικής αναθεώρησης, με τη ΝΔ να έχει πετύχει – σύμφωνα με ποδοσφαιρικούς όρους – γκολ από τα αποδυτήρια.

Πώς; Με την απόφασή της να στηρίξει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εάν λοιπόν οι συσχετισμοί μεταφερθούν στην Ολομέλεια στην αυριανή ψηφοφορία και η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 32 του Συντάγματος συγκεντρώσει περισσότερες από 180 ψήφους, τότε θ’ αρκεί στην επόμενη Βουλή η έγκρισή της από 151 βουλευτές προκειμένου να αναθεωρηθεί.


Με απλά λόγια, η ΝΔ, εάν είναι κυβέρνηση κι έχει αυτοδυναμία, μπορεί να διαμορφώσει κατά το δοκούν την εν λόγω διάταξη και να «κάψει» έτσι τα σενάρια περί «δεξιάς παρένθεσης» και πρόκλησης νέων εκλογών με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020.


Ήδη, στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν τρόπο ακόμη και για να… μην ψηφίσουν τη δική τους πρόταση, προκειμένου να μην αποκομίσει πολιτικό πλεονέκτημα η ΝΔ. Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κατεύθυνση προς την οποία αναθεωρείται ένα άρθρο του Συντάγματος είναι δεσμευτική για την αναθεωρητική Βουλή, όπερ σημαίνει πως η ΝΔ δεν θα είναι ελεύθερη στην επόμενη Βουλή να διαμορφώσει το περιεχόμενο του άρθρου 32 ή όποιου άλλου άρθρου, αλλά θα δεσμεύεται από την παρούσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτή ψηφιστεί με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Στο πεδίο αυτό θα δοθεί και η διήμερη μάχη των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από το βήμα της Ολομέλειας.


Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 προβλέπει έξι διαδοχικές ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, εάν αυτές αποβούν άκαρπες, εκλογή απευθείας από το λαό. Μοναδικό, δηλαδή, σημείο σύμπτωσης με τη «γαλάζια» πρόταση είναι η αποσύνδεση από τις πρόωρες εκλογές.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων διαμορφώνεται από την αναθεωρητική Βουλή. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αρχής πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα «συμφωνία κυρίων», προκειμένου να ψηφιστούν από την προτείνουσα Βουλή όλες οι προς αναθεώρηση διατάξεις με βάση τις προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και ν’ αποφασίσει οριστικά η αναθεωρητική Βουλή για το περιεχόμενό τους, αφού πρακτικά πρώτα θα έχουν αποφασίσει οι πολίτες, μετατρέποντας σε «δημοψήφισμα» για την αναθεώρηση τις βουλευτικές εκλογές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει η ΝΔ να παραμείνει ανοικτό και το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, στο οποίο είναι κάθετα αντίθετος για ιδεολογικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, συμφωνία de facto των δύο κομμάτων υπάρχει για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, για το καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας και για τις ανεξάρτητες Αρχές και τη συγκρότησή τους. Και στις τρεις περιπτώσεις, η ΝΔ, όπως και στην περίπτωση του άρθρου 32, στήριξε στη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Αναθεώρησης τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου