Παρασκευή, Μαρτίου 15, 2019

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Μελέτη συνδέει την αϋπνία με τις εκλογές





O ύπνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία και ευεξία. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η αϋπνία φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και τη… δημοκρατία, και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνία!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.
Η έρευνα που συνδέει τον ύπνο με την δημοκρατία και …την πολιτική

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Χολμπάιν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα μελέτησαν 1.117 ανθρώπους από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία προκειμένου να συσχετίσουν τις ώρες του ύπνου με το βαθμό της κοινωνικής και πολιτικής υπευθυνότητάς τους.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, όπως αναφέρεται και στη δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Nature, είναι ότι όσο λιγότερες ώρες κοιμάται κανείς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πάει να ψηφίσει, αλλά και γενικότερα να αναπτύξει κοινωνική δραστηριότητα υπέρ των συμπολιτών του, όπως να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία υπέρ της ανακύκλωσης ή να δώσει χρήματα για αγαθοεργίες.

Με άλλα λόγια, λένε οι επιστήμονες, όσοι ξυπνούν προτού ξημερώσει και κοιμούνται λίγες ώρες είναι πιο εγωκεντρικοί και πιο αμέτοχοι πολιτικά, έχοντας συμπεριφορές που εξασθενούν τον ιστό της κοινωνικής συνοχής (μείωση πολιτικής συμμετοχής, εθελοντισμού, φιλανθρωπικής δράσης κ.ά.).

«Η απώλεια του ύπνου φαίνεται να έχει ευρύτερες συνέπειες από το επηρεάζει μόνο τη δουλειά ή την ψυχική διάθεση κάποιου. Μπορεί να τον κάνει να θεωρεί τον ίδιο τον εαυτό του ως προτεραιότητα, αντί να κάνει πράξεις που ωφελούν την κοινωνία», δήλωσε ο Τζον Χολμπάιν.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ξοδεύουν χρόνο, χρήματα ή ενέργεια για κοινωνικές υποθέσεις επειδή απλά «είναι πολύ κουρασμένοι για να κάνουν κάτι τέτοιο».
Πόσο πρέπει να κοιμάστε ανάλογα με την ηλικία σας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα του Εθνικού Ίδρυμα Ύπνου κατάφερε να ορίσει πόσο πρέπει να κοιμάται κανείς ούτως ώστε να είναι λειτουργικός.
Νεογέννητα (0-3 μηνών): 14-17 ώρες την ημέρα

Βρέφη (4-11 μηνών): 12-15 ώρες την ημέρα
Μικρά παιδιά (1-2 ετών): 11-14 ώρες την ημέρα

Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 έως 5 ετών): 10-13 ώρες την ημέρα

Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13 ετών): 9-11 ώρες την ημέρα

Έφηβοι (14-17 ετών): 8-10 ώρες την ημέρα

Νεότεροι ενήλικες (18-25 ετών): 7-9 ώρες την ημέρα

Ενήλικες (26-64 ετών): 7-9 ώρες την ημέρα

Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (65 ετών και άνω): 7-8 ώρες την ημέρα
Συμβουλές για έναν ήρεμο ύπνο
Πέσε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα και κάνε το ίδιο για την ώρα που ξυπνάς

Απόφυγε το αλκοόλ και τον καφέ από το απόγευμα και μετά και φάε νωρίς το βραδινό σου

Βεβαιώσου πως δεν υπάρχουν λαμπάκια (πχ. από το ξυπνητήρι) μέσα στο δωμάτιο

Ρύθμισε τη θερμοκρασία του δωματίου στους 17-20 βαθμούς Κελσίου

Μία ώρα πριν πέσεις για ύπνο, βγάλε το κινητό από το δωμάτιο. Προτίμησε τη συντροφιά ενός βιβλίου

Η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, όρισε την Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου (15 Μαρτίου 2019) ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου για να αναδείξει την σημασία του ύπνου για την υγεία του ατόμου και τις συνέπειες της αϋπνίας.

Το σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι: «Καλός Ύπνος, Υγιεινή Ζωή», με στόχο να δώσει έμφαση στην σπουδαιότητα του ύπνου στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στην ιατρική επιστήμη υπάρχει σχεδόν ομοφωνία ότι ένας ύπνος που διαρκεί 7 έως 8 ώρες, συμβάλλει στην σωματική και πνευματική ευεξία του ενηλίκου.

Όχι μόνο ο βραδινός αλλά και ο μεσημεριανός υπνάκος συμβάλλει στην υγεία και δεν θα πρέπει να ενοχοποιείται. Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καρδιολόγο, δρα Μανώλη Καλλίστρατο, του Ασκληπιείου Βούλας, έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος (με μέση διάρκεια σχεδόν 50 λεπτά) είναι πιθανό να συμβάλλει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ενός ατόμου και στην αποφυγή της υπέρτασης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συνήθεια του μεσημεριανού υπνάκου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό «προφίλ» του πληθυσμού.

«Νέα Σελίδα»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου