Σάββατο, Μαρτίου 23, 2019

«Τεράστια εθνική επιτυχία ο East Med» – Ο Αρ. Τζιαμπίρης εξηγεί τα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού





Για την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, εξηγώντας τι ακριβώς κρύβει αύτη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και πώς μπορεί ν’ αντιδράσει η Τουρκία.


«Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει εθνική στρατηγική. Έχουμε συνέχεια, συνέπεια, επιτυχία. Τώρα έχουμε το επόμενο βήμα. Προστίθεται και η Αμερική. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος. Η ουσία είναι μεγαλύτερη. Με αυτή τη συμφωνία αναβαθμίζεται η ενεργειακή μας ασφάλεια. Είναι ένας αγωγός που θα φέρνει φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αναβαθμίζει την ενεργειακή θέση της χώρας μας. Αυτή η συμμαχία – συνεργασία είναι τεράστιας σημασίας», είπε ο κ. Τζιαμπίρης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας: «Η Τουρκία φαίνεται να είναι λίγο νευρική με το όλο ζήτημα και μάλλον θα γίνει πιο προκλητική συνέχεια. Ενδέχεται ν’ αυξήσει την προκλητικότητά της προς την Κύπρο. Η Τουρκία δεν θα μπορέσει ν’ ακυρώσει τον East Med. Ακόμα κι αν το θέλει. Όποιος δημιουργεί προβλήματα – δεδομένης και της συμμετοχής της Αμερικής – πάει τιμωρία. Είναι δυνατόν να θέλει η Τουρκία να τα βάλει και με την Αμερική και με το Ισραήλ; Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

Αν αλλάξει τροπάριο η Τουρκία, αν για παράδειγμα λυθεί επί της ουσίας το κυπριακό. Αν θέλει να έχει συμμετοχή σε τέτοιες συμφωνίες μπορεί, αλλά πρέπει ν’ αλλάξει συμπεριφορά. Δεν μπορεί ν’ αρνείται την αναγνώριση ενός κράτους μέλους της ΕΕ. Αν γίνουν αυτά, κανείς δεν θέλει την Τουρκία εκτός».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου