Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2019

Η Μακεδονία «γκρεμίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ψυχρολουσία Παππά για τις άγριες αποδοκιμασίες, εξαφανισμένοι και οι τοπικοί ΣΥΡΙΖΑίοι (Video+εικόνες)






Ακόμα μία επίσκεψη κυβερνητικού παράγοντα στη Μακεδονία αποδείχτηκε
ολέθρια κίνηση για το Μαξίμου, καθώς έγινε πλέον ολοφάνερη η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Μακεδονία.

Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για ένα ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης, πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά του οποίου η επίσκεψη στο Κιλκίς εξελίχθηκε σε πραγματική ψυχρολουσία.


Μέσα σε λίγες ώρες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών και ύβρεων ενώ «κερασάκι στην τούρτα» αποδείχθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Ελιά» όπου παρά την κινητοποίηση που προηγήθηκε παραβρέθηκαν «τρεις κι ο κούκος».

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση μια ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε έξα από τον χώρο που ήταν προγραμματισμένη και επιδόθηκε σε γιουχαΐσματα, αποδοκιμασίες και ύβρεις σε βάρος του υπουργού την ώρα που έφτανε στο σημείο.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων για να προστατεύσει τον Νίκο Παππά.Η απογοήτευση για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής συνεχίστηκε και εντός της αιθούσης. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των διοργανωτών να καθυστερήσουν ακόμα και μια ώρα την έναρξή της ελπίζοντας να συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός πολιτών.

Όπως, όμως, φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες του protothema.gr, μόνο περίπου πενήντα άτομα προσήλθαν στην εκδήλωση με τα δεκάδες άδεια καθίσματα στην αίθουσα να πιστοποιούν τη μειωμένη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα τραύματα που έχει δημιουργήσει για το κυβερνών κόμμα η υπογραφή και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.







Το στραβό κλίμα για τον Νίκο Παππά φάνηκε από το πρωί της Τρίτης όταν βρέθηκε στο ακριτικό χωριό Μεταμόρφωση του δήμου Παιωνίας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής άκουσε τα παράπονα των κατοίκων για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών με έναν ηλικιωμένο άνδρα να του λέει χαρακτηριστικά «προδώσατε τη Μακεδονία». Ο ίδιος πολίτης, δε, συμπλήρωσε «κρίμα που σας έδωσα και την ψήφο μου», με τον υπουργό να προσπαθεί να αναπτύξει τα επιχειρήματά του.


Λίγο αργότερα δημοτικός σύμβουλος του δήμου Παιωνίας επέδωσε και ψήφισμα στον Νίκο Παππά με τον χαρακτηρισμό «ανεπιθύμητοι» για όσους έχουν εγκρίνει την Συμφωνία των Πρεσπών με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής που το παρέλαβε να γελά αμήχανα και να λέει «να φύγουμε, δηλαδή, εννοείτε;».

Εξοργισμένοι ήταν και πολίτες που είδαν τον Νίκο Παππά να κάνει βόλτα στο καφενείο και τα σπίτια του χωριού, καθώς του φώναξαν εξοργισμένοι: «Ό,τι έχετε να πουλήσετε, πουλήστε τα όλα! Έχει και πιο πάνω να πουλήσετε!»







Η κυβερνητική «αυταπάτη» με το Μακεδονικό

Η Κυβέρνηση το είδε από την αρχή ως κάτι που θα το ενέτασσε στο αφήγημά της. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν τις πρώτες ανακοινώσεις στις αρχές του 2018 είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων με αμερικανική μεσολάβηση.

Ίσως εδώ να βρίσκεται και η αιτία της λανθασμένης εκτίμησης: μυστική διπλωματία σήμαινε ότι δεν μπορούσε να ανοίξει δημόσια συζήτηση ούτε και να γίνει προσπάθεια εκτίμησης των αντιδράσεων.


Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι μετά από τόσα χρόνια θα ήταν μεγαλύτερο το τμήμα της κοινής γνώμης που θα θεωρούσε ότι είναι προτιμότερη η επίλυση μιας εκκρεμότητας και η ειρηνική συνύπαρξη από την εθνική γραμμή. Μάλιστα, φαίνεται πως εκτιμούσαν ότι στο βαθμό που οι ΗΠΑ και η ΕΕ στήριζαν τόσο ανοιχτά – και πιεστικά – την προοπτική συμφωνίας δύσκολα η ΝΔ θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση.

Γι’ αυτό το λόγο και φαίνεται ότι στοιχείο του πολιτικού υπολογισμού του Μαξίμου ήταν ότι το Μακεδονικό θα αποτελούσε πόλο ανακατατάξεων στο χώρο της δεξιάς και πιθανώς και αφορμή για νέους σχηματισμούς «καθαρής δεξιάς» που θα απομείωναν ανάλογα τη ΝΔ.

Όμως, φάνηκε ότι επρόκειτο περί πλάνης σε όλες τις πτυχές.

Από τη μια το Μακεδονικό φάνηκε ότι προσλήφθηκε από ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ως μια ακόμη υποχώρηση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μνημόνια βιώθηκαν ως απώλεια εθνικής κυριαρχίας και μια τέτοια κίνηση φαντάζει ως ένα ακόμη βήμα «εθνικής υποχώρησης» και από τα κομμάτια που είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ (που μέχρι το 2015 είχε διεκδικήσει έντονα «πατριωτικό» προσδιορισμό).

Επιπλέον, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η συμφωνία βιώθηκε ως μια ακόμη αρνητική εξέλιξη, ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι πάντα εκεί υπάρχει το αντανακλαστικό ότι το «κράτος των Αθηνών» αποφασίζει σε βάρος των βορειοελλαδιτών.

Με αυτή την έννοια είχαμε μια συμφωνία που θα είχε εχθρική αντιμετώπιση σε συγκεκριμένες περιοχές και τμήματα του εκλογικού σώματος και ταυτόχρονα για πολλούς άλλους θα βιωνόταν ως μια ακόμη αχρείαστη υποχώρηση.

Αυτό το αντιλήφθηκε πολύ νωρίς και η αντιπολίτευση και αποφάσισε να μη χαρίσει αυτόν τον κόσμο στην ακροδεξιά. Από τη στιγμή που η ΝΔ δήλωσε κατά της συμφωνίας, όπως και το προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ τμήμα του ΚΙΝΑΛ, περιθώριο να ανατραπούν προς τα δεξιά οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν υπήρχε και το σχέδιο διάσπασης της ΝΔ ακυρωνόταν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι βρέθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Από τη μια όντως ο κύριος όγκος των υποστηρικτών της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και ενός τμήματος στελεχών της κεντροαριστεράς με προέλευση την ανανεωτική αριστερά ήταν κοντά στην κυβέρνηση.

Όμως, ο συνολικός αριθμός των υποστηρικτών της συμφωνίας ήταν μειοψηφικός με τις περισσότερες έρευνες να δείχνουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων ήταν αντίθετοι. Ακόμη χειρότερα, για την κυβέρνηση είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά απόρριψης της συμφωνίας, ακριβώς στα κομμάτια που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 αλλά μετά αποστασιοποιήθηκαν από το κυβερνών κόμμα.







.lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου