Τρίτη, Απριλίου 23, 2019

«Πέρασε» το ν/σ Γαβρόγλου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ






Επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία του επείγοντος
Χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται η συζήτηση
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και θέτω θέμα ψήφου εμπιστοσύνης
Μητσοτάκης: Καταθέτουμε πρόταση μομφής μετά το Πάσχα για Πολάκη

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε με 147 «ΝΑΙ» και 100 «ΟΧΙ» επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που αφορά αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Με την ίδια πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και το επίμαχο άρθρο 100 για την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής ζήτησε η Νέα Δημοκρατία, ενώ την ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 100 το ΚΚΕ.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και θέτω θέμα ψήφου εμπιστοσύνης

«Περίπατο» πήγε η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που αφορά αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ, αφού η Νέα Δημοκρατία «τορπίλισε» τη διαδικασία, θέτοντας θέμα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.

Στην προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Παύλου Πολάκη, με αφορμή τα όσα είπε για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε με σφοδρότητα, λέγοντας πως οποτεδήποτε η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον οποιοδήποτε μέλους της κυβέρνησης, θα μετατρέψει τη διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης.

«Οποτεδήποτε ο κ. Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον οποιουδήποτε υπουργού θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι προσπαθεί να «δραπετεύσει» από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση μαζί του για τα κρίσιμα και μεγάλα ζητήματα, καταφεύγοντας σε έναν σπάνιο και πρωτοφανή «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό».

Μητσοτάκης: Καταθέτουμε πρόταση μομφής μετά το Πάσχα για Πολάκη

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης για την Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι μετά το Πάσχα η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη.

«Ντροπή σας που στηρίζετε σιωπηλά τον κ. Πολάκη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα σχόλια του κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την ομιλία του για την Παιδεία και περιορίστηκε μόνο στο σχόλιό του για την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κατά του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ. «Ο κόμπος έφθασε στο χτένι», τόνισε και πρόσθεσε: «Ντιμπέιτ δεν θελατε κ. Τσίπρα; Ντιμπέιτ στη Βουλή για τον κ. Πολάκη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εκτρωματικό» το νομοσχέδιο για την Παιδεία και κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας πως «βγάζει όλα τα ιδεολογικά του απωθημένα και ιδρύει τμήματα για ιδεολογικούς λόγους».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ με σύντομη παρέμβασή του.

«Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς κατέθεσε την ομιλία του για την Παιδεία στα πρακτικά. Θα σας παρακαλέσω να μου τη φέρετε να τη διαβάσω. Επειδή σας παρακολούθησα όμως κ. Μητσοτάκη και επειδή άκουσα να μιλάτε για αξιοπρέπεια και ήθος και δημόσιο λόγο, κ. πρόεδρε αν διαβάζω σωστά, από την Κύπρο είπατε το εξής: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τέσσερα χρόνια, μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα τα οποία δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες”. Ή έχετε πλήρη άγνοια ή το κάνετε συνειδητά. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανέκδοτο της ημέρας είναι η έννοια αξιοπρέπεια και ήθος στο δημόσιο λόγο μετά από αυτά», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία του επείγοντος

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η διαδικασία του επείγοντος με την οποία εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο.

Με την έναρξη της συνεδρίασης τη Δευτέρα (22/4), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, κατήγγειλε ότι «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος, συρρικνώνεται και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα να κάνει μια μεγαλόπνοη και μεγαλεπίβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση», είπε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, έχει προσημειωθεί ο δημοκρατικός κοινοβουλευτικός διάλογος με τη βιασύνη την οποία επέδειξε ο υπουργός καθώς επικαλέστηκε τη δυνατότητα μιας συμπιεσμένης διαδικασίας, αυτής του επείγοντος».

Χωρίς το ΚΙΝΑΛ η συζήτηση

Χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται η συζήτηση.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ίδια στάση τηρούν και στη διαδικασία στην Ολομέλεια.

Όπως έχει δηλώσει το ΚΙΝΑΛ δεν θα μετέχει στη συζήτηση διότι αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου